x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mona Pivniceru continuă procedura de selecţie înaintea propunerilor la şefia Parchetului General şi DNA

Mona Pivniceru continuă procedura de selecţie înaintea propunerilor la şefia Parchetului General şi DNA

de Agerpres    |    18 Sep 2012   •   16:55
Mona Pivniceru continuă procedura de selecţie înaintea propunerilor la şefia Parchetului General şi DNA

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat marti, la finalul sedintei CSM, ca va continua procedura de selectie in vederea efectuarii propunerii de numire in functia de procuror general al Romaniei si a sefului DNA, insa nu a exclus posibilitatea aducerii unor amendamente.

"Merg pe procedura aceasta. Este posibil sa o amendez. Pana joi va dau raspunsul. Probabil ca as putea sa prelungesc termenul de depunere a proiectelor. Nu stiu pana cand, dar nu o sa fie o suta de ani", a afirmat Pivniceru, la finalul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii.

Ea a spus ca in sedinta CSM s-a luat in calcul pozitia procurorilor care vor prelungirea termenului de depunere a candidaturilor, in special pentru elaborarea proiectului.

"Ei ar dori ca procedura aceasta sa o formalizez intr-un ordin. Eu nu l-am dat pentru ca adaugam la lege. Textul nu permite sa dezvolti legislatie secundara, dar am sa ma consult din nou cu Serviciul nostru de contencios, care deja a respins ideea unui ordin. Si mai avea o pozitie la comisia de recomandare. Eu am propus, nu am scris in anunt, dar in Comisia de recomandare am propus sa fie alcatuita din formatori ai Institutului National al Magistraturii si deja sunt mai multe pareri", a precizat ministrul Justitiei.

Pivniceru a sustinut ca nu o deranjeaza propunerea de modificarea a procedurii, insa a apreciat ca 15 zile este un termen rezonabil pentru elaborarea unui proiect.

"Am taiat din procedura de la promovari, ei aveau 60 de zile, dar in aceste 60 de zile era si perioada de examene efective. Am spus ca elaborarea unui proiect presupune mai putin. 15 zile mi s-a parut un termen rezonabil, dar pot sa revin asupra acestei chestiuni. Am sa mai analizez", a aratat ea.

Ministrul a adaugat ca va vedea daca elaborarea unui proiect presupune un studiu atat de intens cand mecanismul a dat deja directii sistemului penal foarte clare.

Intrebata ce parere are vizavi ca propunerile la DNA si Parchetul General sa se faca la fel ca promovarile la iCCJ, ea a subliniat: "Numirea e numire, promovarea e promovare. Din start sunt doua institutii diferite".

De asemenea, Pivniceru a mentionat ca nu stie daca s-au depus deja candidaturi, iar legat de faptul ca cei din CSM ar fi vrut sa fie un ordin pentru asumarea procedurii, ea a aratat ca si anuntul in sine are efectele juridice ale unui ordin.

"Dar probabil ca ei vor sa scriu clar cuvantul "ordin", dar, juridic vorbind, aceleasi efecte le produce", a spus ministrul.

In ceea ce priveste analiza dosarelor candidatilor, Pivniceru a precizat ca acest lucru il va face un departament din Ministerul Justitiei care verifica doar indeplinirea a doua conditii, una fiind daca procurorul respectiv are vechimea prevazuta de lege, iar pentru acest lucru, in opinia ei, nu trebuie sa intruneasca o comisie.

Despre posibilitatea luarii in calcul ca Laura Codruta Kovesi sa preia conducerea DNA, ministrul justitiei a raspuns:"Nu am nicio idee in materia aceasta".

×