x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mona Pivniceru pune degetul pe rană: E posibil ca acest Mecanism de Cooperare şi Verificare să se eternizeze

Mona Pivniceru pune degetul pe rană: E posibil ca acest Mecanism de Cooperare şi Verificare să se eternizeze

09 Noi 2012   •   17:15
Mona Pivniceru pune degetul pe rană: E posibil ca acest Mecanism de Cooperare şi Verificare să se eternizeze
Sursa foto: Intact Images

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, consideră că România riscă să nu mai scape niciodată de supravegherea prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, atâta vreme cât criteriile şi aspectele cuprinse în acesta s-au schimbat în ultimii ani.

"E posibil ca acest Mecanism de Cooperare şi Verificare să se eternizeze deoarece condiţionalităţile de la care s-a pornit s-au extins, s-au difuzat, s-au corelat cu alte problematici şi, încet, dar sigur, păstrează doar o contingenţă uşoară cu problemele, cu cele patru condiţionalităţi de la care s-a pornit. Cred că trebuie să ne punem serios problema dacă atât de tare ne-am singularizat în Europa ca Justiţie, dacă problemele din sistem sunt exclusiv ale României, dacă noi ne comparăm pe noi înşine cu propriul nostru sistem fără a avea un referenţial concret sau dacă valorile acelea care permit orice extensie în orice domeniu se singularizează doar pe România sau suntem sistemul judiciar pilot de experiment pentru idealul de justiţie în Europa", a spus Pivniceru.

Aflată la o reuniune a Asociaţiei Magistraţilor din România, ministrul Justiţiei consideră că în plin Mecanism s-au înregistrat derapaje considerabile de la independenţa puterii judecătoreşti.

"Faptul că voinţa politică nu a privit cu atenţie sistemul judiciar, în sensul ca statul român să-şi fi executat obligaţiile faţă de sistemul judiciar, după care să-i ceară normalitatea, a însemnat, cred eu, o politică de vulnerabilizare a judecătorului şi a procurorului, de expunere a lor perpetuă unei situaţii de imposibilitate de a-şi atinge mandatul. şi atunci noţiunile au circulat fără conţinut, ele s-au situat într-un plan ideatic, mai mult declarativ, fondul problemei rămânând mereu acelaşi", a declarat ministrul Justiţiei.

Pivniceru a adăugat că şi-a propus să realizeze obligaţiile statului român faţă de sistemul judiciar, de aşa manieră încât judecătorul să aibă toate condiţiile să-şi desfăşoare activitatea, fără să întâmpine probleme legate de infrastructură, legislaţie, astfel încât să intre într-o normalitate a actului de justiţie.

"Am elaborat un proiect pe trei ani de zile, în fiecare an statul român urmând să aloce fonduri pentru componentele pe care le-am dezvoltat, până în cea mai lăuntrică fibră a lor, dacă vă imaginaţi că am calculat şi scaunul pe care va trebui să-l ia ultimul grefier care va intra în sistem. Acest proiect a fost adoptat de Guvern, sub forma unui Memorandum", a mai spus Mona Pivniceru.

×
Subiecte în articol: Mona Pivniceru raport mcv