x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mona Pivniceru şi alţi şapte membri CSM cer convocarea Plenului Consiliului, astăzi, de la ora 17:00

Mona Pivniceru şi alţi şapte membri CSM cer convocarea Plenului Consiliului, astăzi, de la ora 17:00

22 Aug 2012   •   05:57
Mona Pivniceru şi alţi şapte membri CSM cer convocarea Plenului Consiliului, astăzi, de la ora 17:00

UPDATE 16:05 - Mona Pivniceru si alti sapte membri ai CSM cer convocarea Plenului Consiliului, miercuri, de la ora 17:00, solicitand colegilor "sa constientizeze importanta pentru justitie" a deciziilor ce urmeaza sa fie luate si sa se alature realizarii cvorumului.

Mircea Aron, Cristi Danilet, Horatius Dumbrava, Georgiana Iorgulescu, Adrian Neacsu, Mona Pivniceru, Alexandru Serban si Marius Tudoseu sustin ca, potrivit articolului 27 alineatul 1 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si in sectii, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor plenului ori, dupa caz, ai sectiilor.

"Cerem si celorlalti membri CSM sa constientizeze importanta pentru justitie a deciziilor pe care urmeaza sa le luam si sa se alature convocarii si realizarii cvorumului Plenului CSM", se mai arata in solicitarea acestora.

UPDATE 10:44 - Sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost amanata pentru joi, in conditiile in care nu s-a intrunit cvorumul. Patru membri nu s-au prezentat la sedinta din motive obiective, iar un altul este suspendat.

"Conform prevederilor art. 27 alin 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si art. 12 alin 2 din H CSM nr. 326/2005 privind aprobarea ROF CSM, '....lucrarile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfasoara in prezenta a cel putin 15 membri....'. Avand in vedere ca astazi, 22 august, patru membrii CSM, din motive obiective, nu s-au prezentat la sedinta iar un membru CSM este suspendat, la momentul actual nu este asigurat cvorumul prevazut de lege pentru sedinta de plen. Inceperea sedintei va fi anuntata, in masura in care, pe parcursul zilei de azi se va indeplini conditia de cvorum. In caz contrar, sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii se amana pentru maine, 23 august 2012, cu respectarea calendarului de sedinte publice anuntat (saptamana 20-24 august 2012) si cu mentinerea ordinii de zi afisate pe pagina de internet a Consiliului", arata comunicatul CSM.

Victor Ponta a venit la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a participa in calitate de ministru interimar al Justitiei, la sedinta Plenului CSM, unde trebuia sa fie luata in discutie demisia Monei Pivniceru.

"E dezamagitor. Daca poimaine, in Parlament, nu e cvorum la Parlament ca sa se intoarca la Cotroceni, toata lumea o sa inceapa sa tipe. M-am saturat de ipocrizie", a spus Ponta dupa ce a parasit sedinta Consiliului. El a calificat situatia ca fiind impotriva interesului justitiei.

....................................

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ia in discutie, astazi, demisiile Monei Pivniceru din CSM si din magistratura, procedura in urma careia aceasta va putea prelua Ministerul Justitiei, unde, din 7 august, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.

"Plenului CSM i se va propune, miercuri dimineata, suplimentarea ordinii de zi cu cererea de demisie din magistratura a doamnei Mona Pivniceru. In masura in care aceasta propunere va intruni majoritatea voturilor membrilor CSM, se va proceda la suplimentarea ordinii de zi", a declarat ieri, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu.

Potrivit legii, sedintele plenului CSM trebuie sa indeplineasca conditia de cvorum, respectiv prezenta a 15 din cei 19 membri ai Consiliului.

Judecatoarea Mona Pivniceru, propusa pentru preluarea portofoliului Justitiei, si-a inaintat luni demisia din magistratura.

Demisia Monei Pivniceru din magistratura este efectiva si produce efecte juridice de la data publicarii in Monitorul Oficial a decretului prezidential de eliberare din functie.

CSM mentiona ca luni a fost inregistrata, la Consiliu, cererea de eliberare din functia de judecator, prin demisie, a Monei Pivniceru, membru ales al CSM, reprezentant al judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Conform prevederilor art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor, cu exceptia celor stagiari. Pe cale de consecinta, pentru a fi efectiva si pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca persoana aflata intr-o atare situatie sa nu mai aiba calitatea de magistrat, trebuie ca cererea de demisie sa fie prezentata Plenului CSM, reunit in sedinta. Ulterior, hotararea Plenului se transmite Presedintelui Romaniei in vederea emiterii decretului de eliberare din functie, decret ce se publica in Monitorul Oficial. Data eliberarii din functia de magistrat este data publicarii decretului in Monitorul Oficial'", arata CSM intr-un comunicat.

Plenul Consiliului are pe ordinea de zi cealalta cerere de demisie a Monei Pivniceru, respectiv cea din functia de membru ales al CSM, care probabil va ramane fara obiect.

Judecatoarea declara joia trecuta ca nu ia in calcul varianta renuntarii la functia de ministru al Justitiei, deoarece ''nu toata lumea este santajabila''. Precizarea Monei Pivniceru a venit dupa ce presa centrala a publicat poze cu judecatoarea urcand in masina lui Andrei Nastase, fiului fostului premier Adrian Nastase.

''Eu nu iau in calcul aceasta varianta (n.r. - a renuntarii la mandatul propus pentru functia de ministru al Justitiei), pentru ca nu toti suntem santajabili. Faptul ca cineva m-a fotografiat iesind din blocul in care locuiesc si intrand in alt bloc, urcandu-ma intr-o masina care nu am stiut a cui este, nu gasesc ca este un lucru incriminant'', a sustinut Mona Pivniceru.

Pivniceru a spus ca ramane candidat pentru functia de ministru al Justitiei.

×