x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Monalise Hihn, corespondent Jurnalului Naţional, reclamată la Poliţie de apropiaţii primarului PDL: "Mă simt hărţuită de oamenii lui Viorel Arion"

Monalise Hihn, corespondent Jurnalului Naţional, reclamată la Poliţie de apropiaţii primarului PDL: "Mă simt hărţuită de oamenii lui Viorel Arion"

de Iulia Barbu    |    24 Oct 2012   •   18:15
Monalise Hihn, corespondent Jurnalului Naţional, reclamată la Poliţie de apropiaţii primarului PDL: "Mă simt hărţuită de oamenii lui Viorel Arion"
Monalise Hihn, corespondentul Jurnalului Naţional la Hunedoara, reclamată la Poliţie de apropiaţii primarului PDL, care vor să o determine să plece din presă, pentru că incomodează prin dezvăluirile sale

Publicarea stenogramelor din procesul fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, au scos la iveală încrengăturile unui sistem corupt până în măduva oaselor. Oameni politici importanţi îi cereau lui Blejnar favoruri. Printre aceştia se numără şi fostul deputat PDL de Hunedoara Viorel Arion, ajuns între timp primar al municipiului. Un personaj pe care nu l-ar fi observat nimeni dacă nu s-ar fi aflat că firmele sale au derulat de-a lungul anilor 265 de contracte cu statul sau dacă nu ar fi propus un proiect de lege care, dacă ar fi fost aprobat, ar fi permis uniunea consensuală între persoanele de acelaşi sex. Pentru Jurnalul Naţional însă, Arion a fost adesea subiect de presă, pentru că acesta le-a scris până şi morţilor să îi felicite de zilele de naştere, a ajuns în mod abuziv în posesia dosarelor de pensie ale concitadinilor săi şi şi-a numit oamenii în diverse posturi de conducere şi, mai ales, a devenit primar tocmai în oraşul pe care l-a dat în judecată pentru… defăimare şi calomnie.

Jurnalul Naţional: Viorel Arion este unul dintre liderii PDL în Hunedoara. Ce s-a întâmplat după dezvăluirile din Jurnalul Naţional?
Monalise Hihn:
Pentru Arion şi oamenii din jurul său, Jurnalul Naţional şi cu mine am devenit nişte ţinte. Întâi, el ne-a dat în judecată pentru defăimare şi calomnie, precizând în cererea de chemare în judecată că "Impactul a fost cu atât mai semnificativ, cu cât articolele au fost semnate de Monalise Hihn, care este un ziarist şi un om de presă cunoscut în judeţul nostru şi care prezintă credibilitate în rândul cititorilor" (n.r.: nu am intervenit pe declaraţia scrisă a fostului deputat, actual primar). Ne cerea în solidar în două procese 3 miliarde de lei vechi. Am crezut că totul se va opri aici. N-a fost aşa. Am continuat să scriu, şi Jurnalul Naţional să publice informaţii legate de felul în care oamenii din jurul lui Viorel Arion au înţeles să se ocupe de banul public. În august 2011, Jurnalul Naţional a publicat articolul "Toţi oamenii deputatului Arion. Cum se fac afacerile în România portocalie". Pe scurt, un angajat de la o firmă la care Arion este acţionar vorbea despre felul în care se pot obţine bani din lucrări neexecutate într-un hotel şi dădea ca exemplu o astfel de clădire aflată în patrimoniul Casei Naţionale de Pensii. Textul era însoţit de o înregistrare audio, din care reiese clar că există indicii de comitere a unor fapte penale. E inutil să vă spun că după fiecare articol publicat sau emisiune tv la care participam, deputatul sau cunoştinţe de-ale sale au mers la patronii respectivelor mijloace media şi le cereau, invariabil, să mă oprească. A fost un scandal în presă şi cam atât. N-a trecut mult şi m-am trezit cu Poliţia la uşă. Mi se aducea o citaţie şi mi s-a explicat că sunt reclamată pentru că am publicat înregistrarea. Protagonistul înregistrării era foc şi pară pe mine că am îndrăznit să dezvălui cum se fac afacerile în România. Mă şi încadra la închisoare între 6 luni şi 3 ani. Câteva luni mai târziu, tot în Jurnalul am publicat un alt articol legat de oamenii din jurul deputatului. Unul se lamenta că e luat de prost în PDL şi că ar face şi un credit ca să îşi plătească un eventual post de conducere. Un altul, care era director la Minvest Deva, povestea cum ar fi trebuit să mintă Cristian Vladu, dat afară de la Electrocentrale Deva după ce în presă au apărut înregistrări în care povestea cum s-a făcut campanie electorală de către PDL în judeţ. Un altul îl proslăvea pe Traian Băsescu, care dacă zice ceva "aia e". Cei trei, oameni de casă ai deputatului de atunci. În plus, Viorel Arion se lăuda cum s-a întâlnit el cu Traian Băsescu şi ce i-a spus acesta să facă. N-a durat mult, şi din nou Poliţia m-a anunţat că mai am trei plângeri depuse pe numele meu. Cei trei oameni de casă ai deputatului au scris la fel, culmea, şi mă incriminau de acelaşi lucru ca şi primul dintre reclamanţi. Câteva luni mai târziu, Poliţia m-a căutat din nou. Să mă duc să dau declaraţii, pentru că reclamaţiile nu au fost retrase. Am ajuns mai rău decât interlopii. Nu cred că vreunul a reuşit o asemenea performanţă.

V-a ameninţat cineva?
Cireaşa de pe tort a venit în timp ce îi luam un interviu preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. Am primit un telefon: era deputatul Arion. Voalat întâi şi apoi de-a dreptul, Arion m-a ameninţat, spunându-mi, printre altele, că ar fi putut să dea un anunţ la ziar cum că îmi vând apartamentul şi să publice numărul meu de telefon – "V-ar fi sunat 500 de persoane pe zi". A mai spus şi alte lucruri, dar din consideraţie pentru cititori le voi dezvălui doar la Poliţie. Mă simt hărţuită de oamenii lui Viorel Arion, pentru că sunt convinsă că el se află în spatele acestor plângeri la Poliţie. De altfel, unul dintre cei care m-au reclamat şi-a şi retras plângerea, dar doar după ce nu mai e printre apropiaţii celui care astăzi e primarul Hunedoarei. După 16 ani de presă, timp în care nu am avut nici măcar un proces, deşi în urma a ceea ce am scris au căzut unele capete, am ajuns să fiu târâtă pe la Poliţie şi să aflu din diverse surse că aceşti oameni vor să mă determine să plec din presă, pentru că îi incomodez. Aşa poate nu mai află nimeni că, de patru luni de când e primar al municipiului, Viorel Arion şi-a pus în funcţie toţi oamenii de casă şi iniţiază hotărâri de consiliu care sunt vădit în favoarea clientelei sale politice.

×