Nevăzătorii au rămas fără plantaţia de duzi
O altă plantaţie de duzi a fost pusă la pământ la mijlocul lunii iunie. Cei peste 7.000 de metri pătraţi au aparţinut Asociaţiei Nevăzătorilor, situată în sectorul 2 al Capitalei, pe strada Tony Bulandra, intersecţie cu Vatra Luminoasă. Plantaţia a avut statutul de monument al naturii, fiind înfiinţată de Regina Elisabeta pe terenurile pe care le-a donat Aşezământului "Vatra Luminoasă" construit pentru nevăzătorii din România. În ciuda statutului, toată plantaţia a fost pusă la pământ.
De altfel, de-a lungul anilor asociaţia a pierdut mai toată zona verde pe care o deţinea. În 2003, a donat prima bucată din teren pentru construirea unei biserici şi a unei case parohiale. În 2010, în urma unui schimb de terenuri, asociaţia a pierdut şi restul parcului pe care îl mai avea în folosinţă.
Pe o parte a terenului defrişat de curând va fi ridicată o construcţie de opt etaje. Bineînţeles că, în ciuda statutului de zonă verde şi a plantaţiei pe care o găzduia, terenul a fost încadrat, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 2, "în afara zonelor protejate". Moştenitorii familiei Tonolla, care obţinuseră în fapt retrocedarea Parcului Circului, au fost recompensaţi cu cei 7.500 metri pătraţi în Sectorul 2 al Capitalei, pe plantaţia de duzi a Reginei Elisabeta. Imediat ce a fost parafată revendicarea, Bogdan Tonolla şi-a vândut proprietatea, în decembrie 2007, lui Gheorghe Stelian şi lui Faur Alexandru.
Doi ani mai târziu, aceştia înstrăinează la rândul lor o parte din teren Centrului Medical "Policlinico din Monza". "Este revoltător ce se întâmplă. S-a pierdut atât parcul în care se plimbau nevăzătorii, cât şi terenul de sport şi plantaţia de duzi. Din câte ştim noi nu a existat nici o autorizaţie de defrişare", a precizat pentru Jurnalul Naţional Dan Trifu, reprezentant asociaţia Eco-Civica. Pentru zona verde pe care a pierdut-o, Asociaţia Nevăzătorilor nu a primit însă nici un alt teren la schimb.
Citește pe Antena3.ro