x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moscheea ridicata de printesa Esmahan

Moscheea ridicata de printesa Esmahan

de Miruna Mihalcea    |    19 Aug 2005   •   00:00
Moscheea ridicata de printesa Esmahan

La Mangalia salasluieste si azi o printesa. Cel putin, cu numele. Esmahan, fiica sultanului Selim al II-lea, a ridicat aici, in 1525, primul locas de rugaciune pentru comunitatea musulmana: moscheea Esmahan Sultan.

Nu intrasem niciodata intr-o moschee. De fapt, nu intrasem vreodata intr-un locas de rugaciune unde sa nu fie nevoie sa-mi fac semnul crucii. Precum nu simtisem vreodata emotia rugaciunii in picioarele goale, intr-o-ncapere umeda, veche de jumatate de mileniu. Acolo, la moscheea din Mangalia, l-am gasit pe imamul Halil Ismed, care sa-mi arate echivalentul musulman al semnului crucii, sa-mi explice de ce covorul trebuie sa nu fie intinat de noroiul strazii, de ce nuntile dureaza trei zile si trei nopti, de ce la ei doliul n-are culoare si de ce musulmanii saraci nu mor niciodata de foame.

LOCAS DE RUGACIUNE SI OBIECTIV TURISTIC. Moscheea Esmahan Sultan nu e niciodata inchisa. Iar pragul i-l trec si crestin-ortodocsii curiosi, nu doar cele 800 de familii de turci si tatari care alcatuiesc comunitatea musulmana din Mangalia. Pentru ca e cea mai veche moschee din Romania, a devenit si muzeu. Nimeni nu te-mpiedica sa vizitezi cladirea, sa afli obiceiurile altor religii si, nu in ultimul rand, sa dai o raita prin gradina. O gradina care adaposteste morminte istorice, vechi de peste 300 de ani. La intrare, dintr-un mormant mititel, razbate jalea de dincolo de eternitate a unui tanar disparut inainte de vreme: "Am venit pe lumea asta/Nu m-am saturat de viata/Pesemne ca asta mi-a fost destinul...".

CU PALMELE-N SUS, LA CER. "Allah se supara doar atunci cand iti pierzi speranta. Daca te caiesti si nu-ti pierzi speranta, el iarta oricate pacate-ai avea." Asa, in lumina iertarii si-a sperantei, l-a conturat imamul pe Allah al lor. "Noi nu facem semnul crucii, ca voi. Rostim «Amin» cu palmele des- chise-n sus, spre cer. In semn de supunere fata de poruncile lui Allah. Si nimeni nu vine la rugaciune fara ca inainte sa se fi spalat pe maini si pe picioare, ca sa-i fie si sufletul curat cand intra aici." Iar la intrare m-am descaltat, ca sa pasesc curata in locul de rugaciune al credinciosilor musulmani care saruta cu fruntile pamantul sfant al moscheei.

NOAPTEA LUMINII. La sfarsitul Ramazanului e noaptea sfanta, a luminii. "El Cadir" e noaptea iertarii pacatelor, clipa nasterii Profetului, cand musulmanilor a-nceput sa le fie revelat Coranul. E unul din momentele la care au voie sa participe barbati, femei si copii, laolalta. Alte "dictate" sfinte sunt marturisirea de credinta, Salatul - rugaciunea de 5 ori pe zi, Zecheatul - obligatia celui bogat de-al ajuta pe cel sarac si Hagiul - datoria oricarui musulman bogat de-a merge, o data-n viata, la Mecca, cetatea sfanta.

NUNTI IMPRUMUTATE. O nunta-ntre musulmani dureaza trei zile si trei nopti. Cununia se tine acasa la mireasa, unde mirele trimite o delegatie de 7-10 persoane, care o-ntreaba pe fata de trei ori daca il vrea pe "X" de sot. Acum vreo 50 de ani insa, musulmanii de aici au furat din obiceiurile noastre si traditiile s-au "imprietenit". Asa de profund, ca musulmanii au inceput sa se casatoreasca si cu semeni de-ai lor de alta credinta. Ce se mai pastreaza inca e obiceiul "nuntii" la circumcizie, adica tot o petrecere ca-n basme.

DOLIU DE SUFLET. Musulmanii nu-si plang mortii invesmantati in haine de-o culoare anume, pentru ca durerea se poarta cu decenta, in sufletele celor care-au pierdut pe cineva drag. Mortul e condus la locul vesnic doar de barbati, acoperit cu un lintoliu alb si-nmormantat fara cosciug, caci, spune imamul Halil Ismed, "sicriul care ne duce pe toti e unic".

VIZITA PRINCIARA
DE VAZA. Principele Radu a promis fonduri pentru reconstructia mormintelor
La Esmahan Sultan, cea mai veche moschee din Romania, vin si personalitati autohtone ca sa se minuneze de credinta altora. La 14 august, principele Radu de Hohenzollern, insotit de principesa Margareta, a intrat pentru prima oara in moscheea Esmahan Sultan. N-au fost intampinati cu paine si sare, ci cu baclavale si apa rece. Desi incantat de dulceata preparatelor turcesti, principele Radu a marturisit c-ar fi poftit la suberek, iar principesa n-a servit a doua portie, de teama sa nu se-ngrase. Familia regala s-a descaltat cuviincios si-a calcat pe covoarele moi care duc la "altarul" musulman. Ei au promis ca vor dona fonduri pentru reconstructia mormintelor profanate din curtea moscheei. Halil Ismed ne-a povestit ca si anul trecut au avut parte de vizite importante. "Trei sefi de stat, din Romania, Turcia si Bulgaria, s-au inghesuit, toti deodata, sa ne calce pragul intr-o dupa-amiaza de vara."

×
Subiecte în articol: observator esmahan