x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moscova cere o condamnare internaţională pentru Mazăre

Moscova cere o condamnare internaţională pentru Mazăre

23 Iul 2009   •   00:00

Ministerul de Externe al Rusiei califică fapta primarului român al oraşului Constanţa, Radu Mazăre, care a apărut la un eveniment public în uniformă militară nazistă, drept o provocare şi aşteaptă o reacţie la nivelul comunităţii internaţionale faţă de 'acest gest revoltător', relatează astăzi RIA Novosti, preluând un comunicat al Departamentului pentru relaţii cu presa al MAE de la Moscova.



Duminica trecută, mass-media au relatat că primarul Constanţei, împreună cu fiul său de 15 ani, au defilat la o paradă a modei purtând uniforme Wehrmacht.

'O astfel de faptă provocatoare din partea unei personalităţi oficiale suscită revoltă. Considerăm că acest act de sacrilegiu care profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului nu trebuie să rămână fără reacţie la nivel internaţional', se menţionează în comunicatul MAE al Rusiei, în care se face apel la comunitatea internaţională să condamne fapta lui Radu Mazăre.

Conform declaraţiei făcute de edilul român, el a îmbrăcat uniforma nazistă sub impresia filmului artistic 'Operaţiunea Walkiria', care evocă tentativa eşuată de asasinare a lui Hitler. Purtarea primarului a suscitat revolta mai multor organizaţii internaţionale, între care Centrul Simon Wiesenthal, orientat pe combaterea neonazismului şi antisemitismului. Acesta i-a cerut primarului Constanţei să-şi prezinte scuze şi să-şi dea demisia, relatează RIA Novosti.

Marţi, într-un interviu pentru media română, Mazăre şi-a cerut scuze pentru gestul său, afirmând că nu a vrut 'să agreseze' pe cineva prin această ţinută.

În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, România a luptat de partea Germaniei naziste. Trupele române, împreună cu forţele germane, au participat la luptele de pe Frontul de Est. În anul 1944, acţiunile de război s-a mutat în România, după care aici a avut loc o lovitură de stat. Mareşalul Ion Antonescu şi susţinătorii săi au fost arestaţi, iar la putere a venit tânărul rege Mihai I. Din acel moment, România a întors armele şi a aderat la coaliţia antihitleristă, notează agenţia RIA Novosti.

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator