x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moscovici critica

Moscovici critica

de Carmen Vintila    |    Sidonia Silian    |    19 Sep 2005   •   00:00
Moscovici critica

Raportorul pentru Romania din Parlamentul European, Pierre Moscovici, a tras, pentru prima oara, un semnal de alarma cu privire la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, programata la 1 ianuarie 2007.

El a aratat cu degetul spre "asa-zisa vanatoare de vrajitoare in executivele locale sau in Parlament", acuzand actuala guvernare de concentrarea intregii puteri in mainile unui singur partid.

TESTE PESTE TESTE. "Nu asa functioneaza democratiile. Aveti nevoie de o tara stabila, unita, in care toata clasa politica manifesta vointa de a face reformele care sunt indispensabile", a aratat Moscovici. Totodata, raportorul pentru Romania a tinut sa sublinieze ca, pe langa monitorizarea la care tara noastra va fi supusa in noiembrie-decembrie 2006, este posibil sa mai aiba loc inca una in primavara anului viitor, in cazul in care Comisia Europeana si Parlamentul European vor estima ca este necesara o ultima examinare.

Moscovici a subliniat ca doreste cu adevarat ca totul sa fie facut pentru ca Romania sa intre in UE ca "o tara cu adevarat pregatita, care lupta impotriva coruptiei, care respecta drepturile presei in totalitate, deplin democratica, care lupta pentru protectia mediului si pune in practica structurile economice. Asadar, Parlamentul European doreste astfel doar sa isi faca auzita vocea, care este vocea popoarelor europene, sa spuna: «Iata in ce conditii o tara este europeana sau nu.» Vad in acelasi timp semne incurajatoare, o munca incontestabila care a fost facuta, reforme care sunt continuate", a conchis raportorul Moscovici.

SIMPATII. Inaintea scrutinului din noiembrie 2004, desi spunea ca alegerile din Romania nu sunt problema sa, Pierre Moscovici si-a marturisit cateva din simpatiile din politica de la Bucuresti.

El s-a referit la premierul Adrian Nastase si la ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, dar a precizat ca este vorba strict despre simpatii personale. "Alegerile nu sunt problema mea si nu fac campanie electorala pentru ei. Nu m-am dus in Romania in timpul campaniei, pentru ca romanii trebuie sa-si determine viitorul absolut liberi. Ca raportor al Parlamentului European, voi lucra cu Guvernul si autoritatile romane, indiferent care vor fi ele. De altfel, e unul din aspectele care trebuie subliniate", continua Moscovici, care a anuntat inca de la preluarea functiei de raportor pentru Romania ca va aprecia "sever, dar corect" pregatirile de aderare.

ATENTIONARE


"Eu cred ca Moscovici ar trebui sa fie corect informat asupra presiunilor, in tot mandatul 2001-2004. Dumnealui n-are cum sa inteleaga asemenea abuzuri pentru ca e un democrat."
Eugen Nicolaescu
purtator de cuvant al PNL

PERICOL


"PSD a atentionat puterea ca trebuie respectata Constitutia si legile adoptate pe baza legislatiei europene pentru a garanta respectarea criteriilor politice de aderare la U. E."
Titus Corlatean
purtator de cuvant al PSD

AER IRESPIRABIL


"Nu asa functioneaza democratiile, ci dictaturile in curs de dezvoltare. S-a ajuns pana la amputarea Parlamentului in conditiile in care regimul democratic este prea greu de respirat de dl Basescu."
Lucian Bolcas
vicepresedinte al PRM

INFORMATII


"Consideratiile negative sunt cele pe care Moscovici le-a facut din cauza presiunilor pe linia grupului socialist facute de PSD si care reprezinta solidaritatea cu acesta"
Cristian Radulescu
liderul deputatilor PD

DESPRE FAMILII


"Eu stiu ca Moscovici face parte din familiile de stanga. Au mai fost astfel de pareri din partea altor parlamentari europeni. Eu cred ca este o problema interna"
Laszlo Borbely
vicepresedinte UDMR

ABTINERE


"Nu comentez, mai ales ca nu stiu daca a fost data in calitate de raportor pentru Romania sau in calitate de reprezentant al grupului socialist in Parlamentul European"
Bogdan Ciuca
purtatorul de cuvant al PC

×
Subiecte în articol: observator romania moscovici