x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motiv de arestare - Tender, spaga de 100.000 de euro

Motiv de arestare - Tender, spaga de 100.000 de euro

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    25 Feb 2006   •   00:00
Motiv de arestare - Tender, spaga de 100.000 de euro

Ovidiu Tender, cercetat de peste un an in stare de libertate, se afla acum in situatia de a fi arestat. Motivul: ar fi incercat in mod repetat sa dea spaga specialistului care efectueaza expertiza in dosarul RAFO.

Toate reflectoarele erau indreptate ieri pe cazul Rompetrol, in care urma sa se discute propunerea de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu. Numai ca ziua a mai rezervat o mare surpriza: omul de afaceri Ovidiu Tender, inculpat intr-un alt dosar cu greutate, a fost adaugat si el pe lista celor propusi pentru incarcerare. Tribunalului Bucuresti va discuta astazi cererea procurorilor de inlocuire a interdictiei de a parasi tara, dispusa pana acum pe numele lui Tender, cu arestul preventiv.

MOTIVUL. Procurorii au cerut aceasta masura pentru ca Tender ar fi incercat, timp de doua luni sa deturneze ancheta in favoarea sa, prin incercari repetate de influentare a expertilor implicati in cercetari, ne-au declarat surse judiciare. Ultima astfel de tentativa a omului de afaceri s-ar fi petrecut luni, cand printr-o persoana interpusa s-ar fi incercat livrarea sumei de 100.000 de euro catre unul dintre specialistii care efectueaza expertiza in cauza. In aceeasi zi, calitatea omului de afaceri in dosarul RAFO-CAROM s-a schimbat din invinuit in inculpat. Potrivit Parchetului General, Ovidiu Tender este acuzat pentru inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, crima organizata, prin care ar fi produs statului un prejudiciu de 2.700 de miliarde de lei. Punerea sub inculpare a fost dispusa, de asemenea, si in cazul omului de afaceri Marian Alexandru Iancu, dar acesta nu este propus pentru incarcerare.

MORISCA AFACERILOR. Anchetatorii sustin ca au descoperit un triunghi financiar ilegal, la care participa mai multe firme controlate de Tender si Iancu si care ar fi pagubit societatile de stat pe care le-au preluat cu sume importante de bani. "Personajele" sunt: SC TENDER SA Timisoara (firma la care Ovidiu Tender detine 90%, VGB IMPEX SRL (la care administrator este Marian Alexandru Iancu) si Balkan Petroleum LTD (firma la care presedinte este tot Marian Iancu). Cele trei societati au fost implicate pe rand in privatizarile RAFO si CAROM.

Astfel, Balkan Petroleum (BkP) obtinea in iunie 2003, 49% din actiunile SC RAFO Onesti. Tot atunci, Tender SA devenea cu 51 de procente actionarul majoritar al SC CAROM SA Onesti, dar ajuta si firma BkP sa plateasca prima rata datorata pentru preluarea RAFO. Ulterior, Tender SA si-a cesionat si actiunile de la CAROM tot catre societatea lui Iancu, BkP. Nu inainte insa ca Ovidiu Tender sa ia de la CAROM suma de 1.193 de miliarde de lei, cu ajutorul partenerului Iancu, spun procurorii.

DIN DOSAR. "La numai trei luni de la data privatizarii, inculpatul Tender Ovidiu a incheiat un contract de cesiune cu SC CAROM SA prin care prelua o datorie de aproape 1.500 miliarde lei a VGB fata de societatea din Onesti. La finele anului 2003, el incheie un alt contract de cesiune creanta, prin care preia datoriile CAROM SA si fata de SC RAFO SA, valoarea acestora fiind de aproape 500 miliarde lei. In baza celor doua contracte societatea lui Tender primeste, in perioada septembrie 2003 - iunie 2004, de la VGB si de la RAFO suma totala de 1.193 miliarde lei, bani pe care ii utilizeaza pentru finantarea TENDER, in conditiile in care sumele reveneau CAROM, care a fost lipsita astfel de disponibilitatile financiare necesare inclusiv pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat", se arata in comunicatul Parchetului.
×
Subiecte în articol: observator tender carom