x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Motivare ruşinoasă la arestarea lui Diaconescu: analfabetism feroce, benzinarie, o ciorbă şi-un moş Ion

Motivare ruşinoasă la arestarea lui Diaconescu: analfabetism feroce, benzinarie, o ciorbă şi-un moş Ion

de Cristian Ionescu    |    24 Iun 2010   •   00:00
Motivare ruşinoasă la arestarea lui Diaconescu: analfabetism feroce, benzinarie, o ciorbă şi-un moş Ion

Dan Diaconescu a fost reţinut pentru 29 de zile, presa românească vuieşte, presa străină se cruceşte, iar motivarea instanţei pentru arestarea “mogulului de presă” este plină de greşeli gramaticale, savuroase de altfel. Grefierul sau cel care a redactat documentul (oficial) ne încântă chiar de la început cu " Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei" sau "Direcţia Naţională Anticorpţie"(ceva de anticorpi, probabil).

Aşa cum am fost învăţaţi încă din clasele primare, în vorbire se stabilesc raporturi logice între cuvinte, grupuri şi propoziţii, care formează unităţi aparte, din punctul de vedere al inţelesului. Exprimarea în scris necesită folosirea de mijloace grafice, cu ajutorul cărora să poată fi redate aceste procedee. Astfel se explică crearea punctuaţiei, un sistem de semne care au rolul de a marca în scris pauzele, intonaţia sau întreruperea cursului vorbirii. În Motivarea oficială, punctuaţia lipseşte cu desăvârşire pentru paragrafe întregi, rezultând o înşiruire de cuvinte, fără nicio noimă.

Flori, fete sau baieţi şi un Moş Ion

Lăsând la o parte, pentru moment, aspectul gramatical al Motivării, "docomentul" oficial poceşte până şi numele părţii vătămate (Moţ Ion Florin) în Moţ Ion Flori. Şi dacă nu era suficient, în Motivare apare un oarecare Moş Ion. "A urmat o pauză de câteva ore după care au urmat două mesaje de tip SMS adresate in mod direct de d-nul Pârv Dorel primarului Moş Ion prin care i se spunea „culcă-te". 

De asemenea, tot din Motivare, aflăm că "Pârv Dorel face presiuni directe asupra lui Moţ Ion Florin, în sensul că dacă nu v-a da suma de bani care mai trebuie dată, Dan Diaconescu v-a continua campania de denigrare împotriva a cestuia". Mai mult, "Sub presiunea tuturor acestor evenimente , inspirându-i-se o stare de temere pentru modalitatea în care v-a fi reflectată imaginea sa publică". V-aţi lamurit? Noi nu. " În calitatea susmenţionată practic de proprietar de post de televiziune, de realizator de emisiuni de televiziune, dacă v-a fi lăsat să plece liber din această sală nu v-a face decât să continue. Se va duce la postul de televiziune pe care il patronează şi cu stilul cu care ne-a obişnuit, v-a denigra pe toată lumea, v-a aduce acuzaţii la adresa tuturor". Acum ne-am lămurit.

În plus, Motivarea găseşte important să menţioneze şi-o ciorbă. " După patru ore din momentul încheierii anunţului din respectivul promo, astfel cum îl numeşte domnul Dan Diaconescu, există o convorbire telefonică între acest domn „Cristi" şi Pârv Dorel. Era vorba despre o ciorbă".

Tot din documentul oficial aflam că Pârv Dorel şi Moţ Ion se aflau împreună cu habitaclul autoturismului. "Pârv Dorel şi Moţ Ion s-au întâlnit în zona benzinăriei Petrom la ieşirea din municipiul Arad către Oradea. După un schimb de mai multe mesaje, de convorbiri telefonice prin care şi-au dat această întâlnire, aflându-se împreună cu habitaclul autoturismului inculpatului Pârv Dorel".

Dincolo de aspectul hilar al conţinutului Motivării Instanţei, aspectul gramatical al documentului oficial este unul cel puţin ruşinos. Cum a fost posibil ca un astfel de document oficial să fie trimis către presă este încă un mister, care înconjoară, din păcate, majoritatea instituţiilor statului.

×
Subiecte în articol: observator