x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum motivează judecătorii condamnarea lui Adrian Năstase: "Trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă"

Cum motivează judecătorii condamnarea lui Adrian Năstase: "Trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă"

26 Noi 2012   •   16:03
Cum motivează judecătorii condamnarea lui Adrian Năstase: "Trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă"
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Instanţa a publicat motivarea în dosarul "Trofeul Calităţii". În acest dosar, fostul premier a fost condamnat definitiv la doi de închisoare. În motivare, judecătorii spun că pedepsele din dosar au menirea de a-i descuraja "pe toţi reprezentanţii clasei politice din România, cu mesajul că ei nu sunt mai presus de lege". Magistraţii au publicat motivarea condamnării lui Năstase la 5 luni de la pronunţare, în ciuda faptului că termenul legal este de 30 de zile, potrivit Antena3.

"(...) exemplul inculpaţilor (...) trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă în primul rând pentru toţi reprezentanţii clasei politice din România, cu mesajul că ei nu sunt mai presus de lege, că faptele penale şi, în particular, cele de corupţie, pe care intenţionează să le comită, nu vor rămâne nesancţionate, chiar dacă, deseori, trece un interval de timp mai îndelungat de la momentul săvârşirii lor şi până la aplicarea pedepselor, perioadă de timp de care inculpaţii nu sunt, întotdeauna, străini", se arată în motivarea completului de cinci judecători.

"Este lipsit de relevanţă că, între o parte dintre inculpaţi şi inculpatul Năstase Adrian  nu a existat aparent o legatură, directă sau indirectă. (...) mai puţin interesează dacă inculpaţii Popovici se aflau, la rândul lor, în relaţii cu inculpatul Năstase sau au fost cooptaţi în activitatea infracţională de unul dintre ceilalţi doi inculpaţi, câta vreme prin modul în care şi-au îndeplinit rolul (mişcarea banilor de la sursă la utilizator), este cert ca inculpaţii Popovici şi-au asumat nu doar întreaga activitate infracţională, ci şi scopul urmărit prin aceasta (finanţarea ilegală a campaniei electorale a inculpatului Năstase). (...) În aceste condiţii,  se pune întrebarea dacă o finanţare de o asemenea amploare a constituit exclusiv o iniţiativă a inculpaţilor implicaţi, de care inculpatul Năstase Adrian a fost cu totul străin", mai explică judecătorii.

Pe 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru  preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian.

×