x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mult zgomot, aproape nimic

Mult zgomot, aproape nimic

29 Mai 2005   •   00:00

Parada gay de sambata a fost anuntata cu surle si trambite, a provocat discutii nesfarsite si "analize" televizate. Pana sa inceapa, ne asteptam la cine stie ce mare eveniment.

  • de TOMA ROMAN JR
  • TRAVESTITI. Barbati cu peruci, ciorapi din plasa si tocuri cui au marsaluit fara complexe
    La ora 18:00, in fata Hanului lui Manuc se adunase lume pestrita: vedete de mana a doua, aflate in pana de imagine, protestatari "profesionisti" de la tot soiul de asociatii neguvernamentale, fani straini ai homosexualilor autohtoni, gura-casca. Printesa Briana Caragea, pe care lumea nu prea o mai baga in seama, poza pe-acolo in chip de star homofil. Cunosc multi homosexuali foarte competenti in profesiile lor, oameni seriosi. Ei nu erau acolo. Probabil considera ca sexualitatea e ceva personal, care tine de intimitate si nu are rost sa-ti clamezi orientarea pe strazi. Am vazut fotografi si cameramani despre care stiam ca apartineau serviciilor secrete, care filmau si pozau tot ce se intampla. Pe la 18:15, o doamna de la un ONG, transformata intr-un fel de ghid turistic, si-a pus un steag in culorile curcubeului (simbolul comunitatii gay) pe umbrela si a zbierat sa ne tinem dupa steag.

    PANTOFI DE DAMA, MASURA 44. Am ajuns la fantanile de la inceputul drumului spre Casa Poporului. Aici, lumea era stransa ca la urs in jurul unor nenea deghizati in femei, cu coame false blonde si pantofi cu toc cui (unde i-or fi gasit?), masura 44. Cupluri de lesbiene si homosexuali se tineau ostentativ de manuta. La un moment dat, m-am trezit apucat de o aripa de un ins brunet. Credeam ca am facut o "cucerire", dar brunetul voia altceva: "Va dau un ceas elvetian ieftin?". Nu am vrut.

    DERBEDEII. Pe la 18:30, revolutia sexuala s-a pus in miscare. Participanti efectivi la mars au fost cam 300. Ca in orice oras mare, in Bucuresti exista si maniaci de extrema dreapta, fanatici religiosi, oameni care vor scandal de dragul scandalului. Pe traseul marsului, pregatisera ambuscade diversi panduri, patrioti si skin-heads. La iesirea din Piata Unirii, o seama de personaje drapate in costume nationale, care falfaiau tricolorul, zbiera: "Rusine", "Poponari imputiti!". Doi insi desfasurasera un cearsaf pe care scria "Homosexualitatea - pacat impotriva Sf. Duh-Sfantul Sava-Buzau". Nu ne-am dat seama daca era un citat din Sfantul Sava de la Buzau sau daca homofobii batusera drumul spre Bucuresti doar ca sa desfasoare cearsaful. In dreptul Bisericii Sfantul Spiridon, niste zanatici care-si spun Noua Dreapta au scos niste pancarte cu un desen cu un cuplu de homosexuali stilizati, barat cu rosu. Au vrut sa dea navala peste manifestanti si a iesit o busculada. Dreptacii se inghionteau cu jandarmii in timp ce zbierau "Hristos a inviat". Un malac ras in cap transformase in arma o icoana imensa, cu Fecioara Maria.

    RACHETA. Dupa vreo 200 de metri, de pe margine, un tampit a tras cu o racheta fumigena, care a nimerit in portiera masinii unui om aflat intamplator acolo. O tiganca desculta, care vindea seminte, nu pricepea nimic: "Valeu, astia se si f... in cur si dau cu bombardele!". Peste alti 100 de metri, Noua Dreapta se regrupase. Vreo 15 juni, cu filtre pentru gaze pe fata (se inspirasera probabil de la manifestatiile antiglobalizare din Vest), convinsi ca fac o mare treaba, zbierau: "Nu suntem neam de poponari!". Dupa cum se manifestau, ca niste urangutani, am considerat ca nu sunt de nici un fel neam cu ei. Au vrut sa dea iarasi navala, dar de data asta jandarmii au ales o solutie radicala. Au inceput sa-i umfle si sa-i inghesuie in niste dubite. Un pustiulica era nemultumit ca nu ajunge martir si zbiera cat il tineau bojocii: "Nu pleeec!", desi nimeni nu-i spusese sa faca asa ceva. Pana la urma, un jandarm mare cat malul Prutului i-a facut pe plac si l-a luat de ceafa, bagandu-l intr-o dubita, langa camarazii de cauza. De altfel, liderul Noii Drepte, Tudor Ionescu, a fost amendat cu 30 milioane de lei pe pentru "initierea unei manifestatii neautorizate". Cum orice cursa de montaigne russe are si un final, coloana a ajuns in fata statiei de metrou de la Sincai. Aici, un fel de jandarm-sef a luat o portavoce si a spus, ca la sfarsitul maratonului postasilor: "Manifestatia s-a terminat, va multumim pentru participare". Dupa care subordonatii au inceput sa scoata din ei o incantatie de pe vremea lui Ceausescu: "Circulati, circulati!".

    ×
    Subiecte în articol: observator