x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Muzică pentru Horia Bernea

Muzică pentru Horia Bernea

de Carmen Anghel-Dobre    |    16 Sep 2010   •   00:00
Muzică pentru Horia Bernea

Zilele Muzeului Ţăranului Român continuă. Astăzi este o zi specială, cu muzică autentică, dedicată celui care şi-a pus tot sufletul şi toată viaţa în slujba evidenţierii frumuseţii şi spiritului deosebit al ţăranului român: Horia Bernea. Vor cânta pentru oaspeţi şi în amintirea maestrului Banda de ceteraşi din Gherla-Cluj şi Grupul Iza din Maramureş.
Horia Bernea era îndrăgostit de muzica ţăranului român. O trăia şi o gusta în felul său.

Iată câteva amintiri ale minunaţilor oameni de la Muzeul Ţăranului Român, ale celor care au avut bucuria şi privilegiul să lucreze îndeaproape cu maestrul.
"Când oaspeţii marilor Sărbători ale muzicii organizate cu ani în urmă la Muzeul Ţăranului începeau să se risipească(...) Horia Bernea, directorul de atunci, se relaxa, se tolănea pe o bancă din curte şi, cu autoritate boierească, îi comanda lui Emil Mihai un «Româneşte», un «Fecioreşte» sau o «Bătută». Ceteraşul şi acompaniatorii săi - contralăul Urszui Kalman şi gordunaşul Pusztai Aladar - se aşezau roată în jurul lui şi îi cântau într-un semiîntuneric miserios. O făceau cu dăruire, pentru că simţeau că au în faţă un cunoscător pentru care fiecare sunet contează."

Horia Bernea a plecat în iarnă, acum zece ani, lăsând îngheţate sufletele celor care împreună cu el transformaseră muzeul într-un templu al ţăranului român.
"Concertul de astăzi alătură două grupuri de muzicieni pentru care Horia Bernea avea o deosebită afecţiune: banda de ceteraşi a lui Emil Mihaiu din Gherla - Cluj şi Grupul Iza din Maramureş, ne spune etnomuzicologul Florin Iordan. În cei 15 ani de când au păşit prima dată în muzeu, cele două grupuri au trecut prin multe. Muzicanţii din Gherla au cântat patru ani pentru teatrul parizian Zingaro, împreună cu care au străbătut lumea; iar înainte de acestea au lucrat intens cu noi la două proiecte consacrate muzicii maghiare şi respectiv muzicii ţigăneşti din Ardeal, ceea ce i-a făcut să-şi înţeleagă altfel propria muzică şi să-şi structureze diferit repertoriile din concert." Din Grupul Iza, acela care îl încânta pe Horia Bernea, au mai rămas doar trei oameni: "Ioan Pop, conducătorul grupului, cel mai deştept şi rafinat muzician popular pe care l-am cunoscut, Anuţa Pop şi Voichiţa Tepei, care îşi amintesc încă horile, de băuturile, jocurile bărbăteşti şi învârtitele care îl bucurau pe Horia", mai spune Forin Iordan.

Muzică pentru maestru, astăzi, de la ora 19:00, la Studioul Horia Bernea.
Tot astăzi, în cadrul Zilelor Muzeului Ţăranului, se deschide expoziţia Furga Murga - Fraţii Gavrilă - obiecte din piele.

×
Subiecte în articol: observator