Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ) Galati a trimis, joi, spargatorul de gheata Perseus catre Tulcea, pentru a dizloca gheata groasa formata pe Dunare.
Potrivit directorului AFDJ Galati, Florin Uzumtoma, nava Perseus a patrulat pe Dunare, mai ales in zona denumita 'Cotul Pisicii' unde, in general, se formeaza pod de gheata. Nava a patrulat si de-a lungul Falezei Dunarii de la Galati, pana in dreptul Portului Mineralier din aceleasi motive - pentru ca sloiurile de gheata sa nu se uneasca intre ele, blocand senalul navigabil.
"Perseus este trimis pe Dunare, la Tulcea, la mila 34-47, adica in dreptul municipiului. Tot acolo AFDJ mai actioneaza cu doua nave, Gheorghieni si Targu Ocna si cu nava Mamaia, trimisa sa recupereze geamandurile luate de sloiurile de gheata", a declarat Florin Uzumtoma.
Tot din cauza sloiurilor mari pe Dunare, circulatia bacurilor de pe malul Galatiului pe cel al Tulcei este neregulat. Daca pana miercuri bacurile circulau din ora in ora (fata de frecventa de 30 de minute, in mod normal), joi ele au circulat neregulat, functie de cat de acoperit cu gheata este senalul navigabil.
De asemenea, pe Dunare a aparut fenomenul de ,,fierbere'. Din cauza frigului de afara, nori de aburi ies din fluviu, lasand impresia ca apa clocoteste. Specialistii din cadrul Capitaniei Galati au spus ca fenomenul de 'fierbere' se produce din cauza ca apa fluviului este foarte scazuta, gerul a venit brusc si este foarte frig la suprafata apei.
Joi, la Galati, s-au inregistrat minus 17 grade iar apa Dunarii doar minus 0,5 grade, asa ca a inceput sa ,,fiarba'. Fenomenul de ,,fierbere' a Dunarii nu afecteaza circulatia la fel cum se intampla cu negura sau ceata, aburul de fierbere risipindu-se in contact cu aerul rece.
Totodata, Dunarea a inghetat la mal si in jurul pontoanelor, prinzand intr-o capcana de gheata barcile si salupele ancorate. Pescarii si marinarii se chinuie sa-si deblocheze ambarcatiunile din gheata groasa de peste 10-15 cm, pe care le trag la edec cu ajutorul autoturismelor si inarmati cu tarnacoape si topoare sparg sloiurile din jurul salupelor. Printre "victimele" ghetii de la mal s-a aflat si salupa de patrulare a Politiei Transporturi, oamenii legii reusind sa o deblocheze dupa cateva ore, timp in care au muncit din greu cu tarnacoapele si topoarele.