x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ne asteapta un an complicat

Ne asteapta un an complicat

27 Dec 2005   •   00:00
Ne asteapta un an complicat

Divergentele dintre liberali si democrati, dublate de cele dintre presedinte si premier, ar putea avea efecte dramatice pentru viitorul Romaniei. Anul viitor se anunta unul complicat pe toate planurile pentru tara noastra, apreciaza analistii grupului britanic "The Economist Intelligence Unit".

Pentru romani, anul 2006 este unul complicat pe toate planurile. Analistii grupului de presa britanic The Economist au prezentat posibilele scenarii de pe scena politica si economica a Romaniei. Previziunile lor sunt sumbre.

Anul viitor va fi complicat pentru Romania pe toate planurile. Previziunile facute de analistii de la The Economist, prezentate intr-o emisiune difuzata de postul de radio Europa Libera si preluata de Rador, arata ca divergentele dintre liberali si democrati, dublate de cele dintre presedinte si premier ar putea avea efecte dramatice pentru viitorul Romaniei si ca politicile de relaxare promovate de Cabinetul Tariceanu ar putea duce la dezechilibre majore macroeconomice. Analiza facuta de Economist Intelligence Unit argumenteaza ca in 2006 exista riscul ca relatiile dintre partidele aflate la guvernare sa se deterioreze pe fondul neintelegerilor asupra legii minoritatilor, dar mai cu seama din cauza ca va fi foarte dificil pentru partenerii de guvernare sa cada de acord asupra principalelor politici economice si a punerii in practica a reformelor cerute de UE. Specialistii de la The Economist explica acest risc prin prisma intamplarilor recente in care PNL si PD au fost pe pozitii de adversitate in ceea ce priveste bugetul de stat.

AMANARE. Criza din invatamant a fost, de altfel, declansata de ministrul democrat al Invatamantului, sustinut de presedintele Basescu si de PD, care au insistat sa aloce Educatiei cel putin 5% din PIB in conditiile unui buget de austeritate. Punctele de vedere contrare ale PD si PNL in privinta chestiunilor economice sunt percepute de analistii de la The Economist ca vulnerabilitati in procesul de aderare. Daca principalele partide din arcul de guvernamant vor continua sa se afle pe pozitii diferite, exista riscul ca aderarea sa fie amanata cu un an, se precizeaza in raportul facut de The Economist.

Potrivit acestei analize, Alianta PNL-PD ar putea sa se rupa anul viitor in perspectiva unor alegeri anticipate, care ar putea avea loc pe fondul amanarii cu un an a integrarii Romaniei in UE. Un alt scenariu luat in calcul este cel al amanarii sine die a aderarii tarii, fiindca, sustin analistii de la The Economist, nu exista nici un fel de garantii ca odata activata clauza de salvgardare, Romania va fi primita in anul 2008, iar cea mai rea dintre situatii ar fi aceea in care statele membre nu ar ratifica tratatul de aderare a Romaniei, dar, dupa cum recunosc specialistii de la Economist Intelligence Unit, acest lucru este fara precedent in istoria Uniunii si ar fi un grav semnal de criza in interiorul comunitatii europene.

NEINTELEGERI. Principalele riscuri semnalate asadar de grupul The Economist sunt neintelegerile dintre PNL si PD, care ar putea duce la intarzierea punerii in practica a acquis-ului comunitar, adica a principalelor legi care functioneaza in UE. Specialistii de la The Economist socotesc ca exista un mare grad de risc in ceea ce priveste eventualitatea aplicarii clauzei de salvgardare.

Optimismul oficialilor romani, care declara ca nu au nici un fel de indoieli cu privire la primirea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007, ar putea fi deci temperat de analiza critica si previziunile facute de grupul Economist. Dar lucrurile ar putea fi inca remediate daca liberalii si democratii revin la consens si daca se inregistreaza progrese suficiente in domeniile cu ramaneri in urma: lupta impotriva coruptiei, securizarea frontierelor, controlul poluarii industriale, imbunatatirea standardelor privind siguranta alimentara si o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare.
×
Subiecte în articol: observator the economist economist