x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Neintelegeri - Profesorii au ramas cu salariile nemajorate

Neintelegeri - Profesorii au ramas cu salariile nemajorate

02 Feb 2005   •   00:00

Dascalii nu si-au primit salariile indexate pe luna ianuarie, conform Legii bugetului, dupa cum au precizat reprezentantii sindicatelor din invatamant.

EXTEMPORAL. Cadrele didactice din Romania sunt departe de salariile practicate in Uniunea Europeana
Trei dintre cele patru federatii sindicale din Educatie au trimis o scrisoare deschisa premierului Tariceanu si ameninta cu forme extreme de protest. Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a declarat pentru Jurnalul National ca banii nu au fost prevazuti in buget si ca se cauta solutii impreuna cu Ministerul Finantelor pentru majorare. Pe de alta parte, Alexandru Athanasiu, fostul ministru al Educatiei, il contrazice pe Mircea Miclea si spune ca a fost prevazuta indexarea cu 12% in doua transe, de la 1 ianuarie, respectiv 1 octombrie.

DRUM GRESIT. "Lucrurile se indreapta spre un fagas nedorit", a declarat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. El a precizat ca impreuna cu Federatia "Alma Mater" si Federatia "Spiru Haret" au trimis o scrisoare deschisa premierului, iar daca nu raspunde la solicitarile lor vor ajunge la forme extreme de lupta sindicala. Cele trei federatii sindicale reclama nivelul scazut al salariilor, considerand "absolut necesar" ca toti angajatii din domeniu sa primeasca o majorare "substantiala" a salariilor. Sindicalistii propun, in scrisoarea deschisa, ca salariile sa creasca esalonat, astfel incat, pana la sfarsitul anului 2006, nivelul acestora sa se dubleze.

PARERE. Cat priveste salarizarea profesorilor in functie de performantele elevilor, Aurel Cornea a precizat ca sindicalistii sunt pentru salarii diferentiate, dar criteriile si standardele sa fie foarte clare. Pe de alta parte, ministrul Mircea Miclea a declarat ca introducerea testelor nationale semestriale va fi numai una dintre modalitatile prin care va fi evaluata performanta cadrelor didactice, iar salariile acestora nu vor depinde numai de acest lucru. La ora actuala, un invatator debutant ia in mana 3.962.700 de lei, iar un profesor debutant, 4.171.024 de lei. (Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator