x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nelu Tătaru: Bagatelizăm tot ce înseamnă pandemie. Nu știu dacă suntem la 10.000 de cazuri, dar nu suntem nici la 4.000

Nelu Tătaru: Bagatelizăm tot ce înseamnă pandemie. Nu știu dacă suntem la 10.000 de cazuri, dar nu suntem nici la 4.000

21 Sep 2021   •   10:33
Nelu Tătaru: Bagatelizăm tot ce înseamnă pandemie. Nu știu dacă suntem la 10.000 de cazuri, dar nu suntem nici la 4.000
Sursa foto: Hepta

Românii s-au obisnuit cu restricțiile din 2020 și le continuă în prezent deși au la dispoziție vaccinul, spune fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Totodată, refuzul acestora de a se imuniza, determină îngrijorarea unor state UE care spun că România și Bulgaria întrețin pandemia. 

"Dincolo de ce discutam anul trecut, dinstanțare, mască, dezinfectant, avem ceva ce n-am avut anul trecut, avem vaccinul. Încă jucăm după regulile de anul trecut, dar uităm vaccinul. La începutul verii trecute număram lunile și întrebam când apare vaccinul. La începutul anului trebuia să respectăm rândul la vaccinare. N-o să terminăm această pandemie dacă nu ajungem la un grad de imunizare de 60-70%. Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Multi dintre cetățenii noștri aleg să treacă prin boală", spune acesta la digi24.

Din aceste motive, Nelu Tătaru spune "Nu știu dacă suntem la 10.000, dar nu suntem nici la 4.000".

"Numărăm paturile, dar fără să facem nimic să nu umplem aceste paturi. Numărul de cazuri exact nu-l știe nimeni, avem faptul că testările se pot face și acasă, cu teste luate din farmacii, faptul că se pot face forme și mai ușoare de boală, iar unii nu le mai declară. Avem și în acest moment mai multe cazuri, dar lumea începe să trateze aceste cazuri ca pe o gripă sau sunt la siguranța celor care poate s-au vaccinat sau celor care au trecut prin boală", a precizat fostul demnitar.

Tot el explică faptul că unele țări comunitare, unde rata vaccinării este ridicată, se teme că statele une oamenii nu vor să se imunizeze, precum România și Bulgaria, vor lungi pandemia. 

"State europene, prin introducerea unor restricții, au ajuns la rate de imunizare de 60, 70, chiar 80%. Noi în acestem momente mergem pe aceleași discuții antivaccinare, dar în același timp nu luăm în calcul că avem un corp medical care este în această situație de doi ani de zile. Spuneam că în 2022 va fi un an de ieșire din pandemie, că abia în 2023 să trăim normal", a mai explicat Tătaru.

Danemarca, Spania, Portugalia au o rată  de vaccinare de peste 70%.

 "Vedeam un studiu din Danemarca, țară care ajunsese la 72% rată de vaccinare, și își făceau griji de ceilalți comunitari, românii și bulgarii, care ar putea să întrețină această pandemie. Sunt discuții și sunt studii pe care fiecare stat și le face, dar restricțiile nu vor întârzia să apară", conchide fostul ministru.

×
Subiecte în articol: nelu tataru COVID vaccinare