x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nepăsătoarea primărie, bună de plată

Nepăsătoarea primărie, bună de plată

de Mircea Opris    |    25 Ian 2011   •   17:40
Nepăsătoarea primărie, bună de plată

Societatea Drumuri Municipale, aflată în subordinea Consiliului Local Timişoara trebuie să plătească 300 de mii de euro, după ce un angajat a distrus o conductă de gaz, iar în urma incendiului o casă a fost distrusă. Fosta conducere a SDM nu a făcut niciodată o anchetă care să stabilească cine manevra escavatorul care a fisurat conducta de gaz. În urma unei hotărâri a Tribunalului Timiş, familia rămasă fără casă trebuie despăgubită. Aceasta în condiţiile în care societatea locală de drumuri este oricum aproape de insolvenţă din cauza datoriilor şi a unor manevre financiare ale fostei conduceri.

În ceasul al treisprezecelea, consilierii locali au decis ca să se facă o anchetă internă pentru a stabili vinovaţii şi ca avocaţii să continue demersurile în instanţă, cu toate că există riscul ca între timp SDM să fie executată silit.

Executivul Primăriei timişoara nu s-a obosit timp de trei ani să ceară explicaţii fostei conduceri de la SDM, vizavi de incendierea unei case din vina unui escavatorist care a spart o ţeavă de gaz şi a declanşat un incendiu. Acum, consilierii municipali se declară consternaţi de faptul că fosta conducere a firmei de drumuri aflată în subordinea Consiliului Local Timişoara nu a făcut o anchetă internă în urma acestui incident. Incidentul a avut loc în luna mai 2008, când  un angajat al SDM care lucra pe un excavator a spart o cunductă de gaz aflată în faţa imobilului cu numărul 10 de pe Strada Alexandru Vlahuţă. În subsolul imobilului s-au acumulat gaze, iar casa a luat foc, fiind distrusă în totalitate. Proprietarii casei au dat în judecată Societatea de Drumuri Municipale şi au obţinut o sentinţă favorabilă la Tribunalul Timiş. Astfel SDM trebuie să plătească  despăgubiri de aproape 300.000 de euro, reprezentând pagubele produse de incendiu. Nota de plată este usturătoare: 117.586 euro reperezintă contravaloarea bunurilor din imobil, 150.000 euro daune morale, 22.669 euro diferenţă pentru refacerea locuinţei şi peste 6.000 lei cheltuieli de judecată.

“Dacă nu vom ajunge la o soluţie, în zece zile am putea intra în executare silită, ceea ce ar însemna inclusiv poprirea conturilor. Am reuşit, în negocierile cu proprietarii, diminuarea despăgubirilor acordate de instanţă şi reeşalonarea acestora pe şase luni. Proprietarii au fost de accord să renunţe la 50 de mii de euro din suma totală dar au spus că este ultima lor concesie”, a declarat avocatul societăţii Drumuri Municipale, Florin Baias.

Directorul SDM, Octavian Bulboacă, a declarat că vina aparţine fostei conduceri şi a celui care a condus excavatorul, însă o anchetă internă nu a fost niciodată realizată de către societate. “În momentul respectiv nu s-a făcut o anchetă pentru a se stabili vinovaţii. Analizând situaţia se pare că cel vinovat e cel care a lucrat cu excavatorul”, a afirmat Bulboacă. Bulboacă a cerut consilierilor municipali, care reprezintă acţionariatul acestei societăţi, să stabilească dacă SDM va plăti despăgubirile obţinute de proprietari în instanţă, sau va ataca cu recurs decizia Tribunalului Timiş.

După ce executivul primăriei cât şi departamentul juridic s-au făcut că plouă din 2008 până acum, la presiunea consilierilor locali, viceprimarul Adrian Orza a cerut explicaţii pentru faptul că nu a avut loc nici o anchetă referitoare la incident. Consilierul municipal Radu Ţoancă a sugerat actualei conduceri a SDM chiar să dea în judecată fosta conducere a firmei de drumuri, care nu a încheiat o poliţă de asigurare de răspundere civilă care să acopere astfel de incidente. Consilierii municipali au hotărât ca SDM să atace cu recurs decizia Tribunalului Timiş, chiar dacă avocatul firmei de drumuri a afirmat că această cale este “extrem de costisitoare”, în condiţiile în care oricum situaţia financiară a societăţii ce aparţine municipalităţii este una dificilă.

×