x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolae Căbulea, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, a fost demis

Nicolae Căbulea, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, a fost demis

de Mara Raducanu    |    06 Noi 2012   •   17:42

Acesta  este pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului General, pentru abuz în serviciu  în dosarul privind listele electorale de la referendumul din luna  iulie

Secretarul de stat Ioan Nicolae Căbulea, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost demis. Anunţul a fost făcut  astăzi  de ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, acesta precizând că decizia de schimbare a fost semnată de premierul Victor Ponta. Căbulea a fost înlocuit cu Anghel Andreescu, fost şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI  între 2005 şi 2009. Ion Căbulea coordona din luna mai, Departamentul Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul ministerului, atunci când l-a înlocuit pe Pete Tobă, numit şeful Poliţiei Române.

Căbulea, chemat la Parchet alături de şeful de la Evidenţa Populaţiei
Ioan Nicolae Căbulea este pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului General, pentru abuz în serviciu, în dosarul privind listele electorale de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. În acelaşi dosar mai sunt învinuiţi fostul ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre şi şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanei din MAI, Constantin Manoloiu. În data de 8 august 2012, secretarul de stat Nicolae Căbulea a fost chemat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în dosarul privind datele contradictorii primite de la autorităţile publice în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente. În această cauză, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva chestorului Constantin Manoloiu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru abuz în serviciu în formă calificată.Întrebat de jurnalişti cum comentează acuzaţiile aduse, Nicolae Căbulea a declarat că nu a făcut altceva decât să se asigure că referendumul se desfăşoară în cele mai bune condiţii şi că nu există nimic care să i se poată reproşa. "În ceea ce priveşte atribuţiile pe care le am ca secretar de stat, de coordonare a Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică consider că referendumul s-a desfăşurat corect”. Fostul comandantual IPJ Alba, chestorul principal de poliţie  Căbulea, a fost numit secretar de stat în MAI, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică (DOSP), la data de 15 mai, 2012.

Anghel Andreescu, fost comandant al Jandarmeriei Române

Chestorul general de poliţie Anghel Andreescu a mai lucrat ca secretar de stat în MAI, tot la conducerea Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică. În primăvara anului 2009, ministrul de Interne Dan Nica anunţa că a aprobat cererea de pensionare înaintată de chestorul Anghel Andreescu, evitând însă să comenteze motivele pensionării acestuia, afirmând că este vorba de opţiune personală. Anghel Andreescu fusese numit la conducerea Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică în 20 ianuarie 2005. Anterior, Andreescu a fost comandant al Jandarmeriei Române, în perioada 1999 - 2001, director al Serviciului de Protecţie şi Pază, între 1998 şi 1999, şi comandant al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bucureşti, între 1997 şi 1998.

Val de schimbări la Interne...
Nu este prima schimbare făcută de ministrul Duşa de când a preluat conducerea Internelor.
În luna octombrie, Gavrilă Pop, a fost demis de la conducerea Jandarmeriei Române, fiind înlocuit cu  Mircea Olaru, fostul şef al Jandarmeriei Galaţi. Până acum, în urma verificărilor efectuate de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), au mai fost înlocuiţi din funcţie şefii inspectoratelor de Poliţie judeţene Botoşani, Timiş,  Arad, Maramureş,  dar şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Marcel Lucaciu.

×