x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolae Herlea a decedat

Nicolae Herlea a decedat

25 Feb 2014   •   19:13
Nicolae Herlea a decedat

Marele bariton Nicolae Herlea a murit luni, 24 februarie, la vârsta de 86 de ani. S-a stins după o grea suferinţă, precum anunţă Opera Naţională Bucureşti, pe a cărei scenă artistul şi-a făcut debutul în 1951, cu rolul Silvio din opera “Paiaţe” de Ruggero Leoncavallo, rămânând angajatul acestei instituţii până la vârsta pensionării.

Vocea lui Nicolae Herlea a răsunat, de-a lungul anilor, şi pe scenele unor mari teatre lirice ale lumii: Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Bolşoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra, Opera din Paris etc. Printre rolurile de referinţă din activitatea sa au fost Figaro în “Bărbierul din Sevilla” de Rossini (rol interpretat de aproximativ 550 de ori), Rigoletto în opera cu acelaşi nume de Verdi, Oneghin în “Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, Escamillo în “Carmen” de Bizet.

S-a aflat pe aceeaşi scenă cu foarte mari muzicieni ai lumii: Montserrat Caballé, Franco Corelli, Placido Domingo şi mulţi alţii. L-a apreciat critica de specialitate, dar şi artişti celebri, unul fiind Herbert von Karajan. Lui Nicolae Herlea i s-au acordat mai multe distincţii, printre care şi ordinul “Steaua României”, în anul 2000. (M.S.)


×
Subiecte în articol: nicolae herlea