Nicolae Mischie este liber. Acest lucru a fost posibil după ce magistraţii Tribunalului Gorj i-au admis cererea de eliberare condiţionată. În motivarea sentinţei, judecătorii susţin că Mischie este bolnav şi a avut un comportament ireproşabil în spatele gratiilor.
Nicolae Mischie a fost aşteptat la poarta Penitenciarului Târgu-Jiu de către soţia sa, medicul Sanda Mischie, pe care a îmbrăţişat-o. El a declarat presei că se simte mult mai bine acum: “În acest moment mă simt mult mai bine, aici, în afară. Cred că, parţial, s-a făcut dreptate, pentru că Judecătoria Târgu-Jiu n-a fost de acord cu cererea mea”.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a mai menţionat că s-a adresat cu plângere la CEDO pentru că a fost condamnat pe nedrept: “Aştept să mi se răspundă de la CEDO. Nu am încă un răspuns”, a mai spus acesta.
Iniţial, fostul “baron” de Gorj s-a adresat comisiei de eliberarea din Penitenciarul Târgu-Jiu care a admis cererea sa. La Judecătoria Târgu-Jiu, magistraţii nu au fost de acord cu cele stabilite şi i-a respins solicitarea. În urma recursului, judecat vineri, Tribunalul Gorj i-a admis eliberarea. Decizia este definitivă şi a fost pusă în aplicare de îndată.
Patru cărţi în timp record!
În decizia de astăzi, magistraţii Tribunalului susţin că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a avut un comportament ireproşabil în spatele gratiilor, are peste 60 de ani, şi s-a implicat în activităţi educativ-culturale, scriind în timp record patru cărţi despre care se spune ca sunt monografii ale unor localităţi din judeţul Gorj.
Mischie a mai încercat să scape şi de pedepsele complementare, respectiv interdicţia de a candida, insă judecătorii au respins definitiv solicitarea sa. A fost acum eliberat condiţionat pentru că suferea şi de anumite boli care i-ar agrava starea de sănătate în spatele gratiilor.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, între anii 1996 şi 2004, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la 4 ani cu executare pentru că a luat mită de la un afacerist american, facilitându-i acestuia, în schimb, obţinerea de lucrări la fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia.