Reporter: Poţi să spui ceva în limba română?
Nicolae Popa: Nu, mulţumesc!
R.: Am citit că nu sunteţi vinovat. Că sunteţi o victimă politică.
N.P.: Aşa este. Din păcate impresia mea acum este că justiţia indoneziană nu vrea să ia în seamă faptul că drepturile mele au fost încălcate de la arestarea mea din 2009. Am fost discriminat că am fost ţinut în arestat un an şi o săptămână.
N.P.: Acum trebuie să merg la Curtea Contituţională unde judecătorul nu vrea să-mi dea dreptul la...
R.: La apel?
N.P.: Nu este vorba de apel. Este o poveste mai lungă.
N.P.: În mod normal, judecătorii ar trebui să-mi amâne procesul până la aflarea rezultatelor de la Curtea Constituţională. Acolo am atacat legea extrădării pentru că mi se încalcă drepturile. Ar fi trebuit să fie adusă la zi.
N.P.: Apelul meu este făcut aici în Indonezia. Mă pot duce acolo (n.r. România) ca un om liber şi pot lupta ca om liber, nu în cătuşe, ca un prizonier. Pentru că acolo este tot o înscenare, o înscenare incredibilă.
N.P.: Este mai complicat. În primul rând, dacă acum ar da sentinţa extrădării, aceasta trebuie să meargă la Ministerul Justiţiei din Indonezia, apoi trebuie să ajungă la preşedintele Indoneziei care trebuie să semneze decretul de extrădare, care poate dura 3 sau 4 luni, nu ştiu.
N.P.: Sunt curios dacă mă vor ţine arestat, pentru că aşa cum a spus şi purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Indonezia, nu sunt un infractor aici. Şi în concordanţă cu toate tratatele internaţionale, modelul ONU al extrădării, convenţia europeană pentru extrădări, nu poţi ţine o persoană arestată mai mult de 40 de zile. Am fost arestat 371 de zile şi număraţi în continuare.
N.P.: În România pot să lupt, că lucrez la procesul meu pentru că nu sunt vinovat. Şi vreau să demonstrez că nu sunt vionovat.
Citește pe Antena3.ro