Potrivit articolului 98 din Constitutie, daca presedintele se afla in "imposibilitatea temporara de a-si exercita atributiile", interimatul este asigurat, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor. Pe durata interimatului nu se pot transmite mesaje adresate Parlamentului, nu poate fi dizolvat Parlamentul si nu se poate organiza referendum. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a aratat ieri dupa-amiaza ca "momentan" nu vede "util" un transfer de atributii, insa medicii din comisia care se ocupa de presedinte vor decide daca "hernia de disc este o boala care afecteaza capacitatea presedintelui de a-si exercita atributiile".
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (foto), a explicat ieri, pentru Jurnalul National, rolul de "inlocuitor" al presedintelui intr-un asemenea caz. Jurnalul National: Domnule Vacaroiu, este cazul ca presedintele Basescu sa va transfere atributiile?
Nicolae Vacaroiu: Vreau sa va dau un raspuns: eu sunt oricum aici. Nu este absolut nici o problema, inteleg ca va fi o interventie laparoscopica, nu este cazul pentru 4-5 ore de un transfer (de atributii). Nu se intampla nicaieri in lume acest lucru. Presedintele Senatului este in tara. Exista un protocol pe care il respectam, chiar daca nu exista un transfer de atributii: in momentul in care eu sunt in strainatate, presedintele e aici, cand pleaca el, sunt eu. Intotdeauna am respectat aceasta formula.
Cine decide daca presedintele este in imposibilitate temporara de exercitare a functiei?
Conform Constitutiei, acest lucru vine automat, deci nu este nevoie neaparat de o scrisoare. Daca presedintele ar fi o perioada, nu de cateva ore, ci o saptamana, doua, o luna in imposibilitate, atunci s-ar putea merge si pe aceasta formula.
Adica cele cateva ore cat presedintele este in operatie nu reprezinta o imposibilitate temporara?
Nu, eu spun ca nu este nevoie de o formalitate scrisa de preluare a atributiilor.
Citește pe Antena3.ro