x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolaescu, tot la terapie intensivă

Nicolaescu, tot la terapie intensivă

de Andrada Floria    |    14 Ian 2008   •   00:00
Nicolaescu, tot la terapie intensivă

Regizorul Sergiu Nicolaescu rămâne şi luni la terapie intensivă, după ce starea sa de sănătate a fost evaluată de dimineaţă de o echipă mixtă de medici de la Spitalul Elias. Purtătorul de cuvânt al spitalului, doctorul Valentin Calu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că pacientul se simte bine şi că nu au apărut modificări majore în evoluţia sa postoperatorie.



Regizorul Sergiu Nicolaescu rămâne şi luni la terapie intensivă, după ce starea sa de sănătate a fost evaluată de dimineaţă de o echipă mixtă de medici de la Spitalul Elias. Purtătorul de cuvânt al spitalului, doctorul Valentin Calu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că pacientul se simte bine şi că nu au apărut modificări majore în evoluţia sa postoperatorie. Însă Nicolaescu va mai sta cel puţin încă o zi la secţia de reanimare pentru o mai bună monitorizare. Marţi, va avea loc o nouă evaluare a pacientului şi, în funcţie de evoluţie şi de bolile asociate, se va decide mutarea sa într-un salon al spitalului. Conform purtătorului de cuvânt, Sergiu Nicolaescu suferă de tulburări cronice de ritm cardiac, motiv pentru care necesită o monitorizare atentă şi un tratament eficient.
 
   
 
Ieri, regizorul Sergiu Nicolaescu era la terapie intensivă, sub supravegherea medicilor. Pacientul este conştient, comunică şi face progrese semnificative în recuperarea neuropsihică, a precizat purtătorul de cuvânt
al Spitalului Elias.


Ieri, în a cincea zi la terapie intensivă, starea de sănătate a regizorului Sergiu Nicolaescu s-a ameliorat considerabil, a declarat doctorul Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias.

"Din punct de vedere neurologic şi cognitiv, regizorul este mult mai bine decât zilele precedente. Este conştient, prezent în discuţii. Astăzi va fi reevaluat de o comisie din care fac parte mai mulţi medici, neurologi, neurochirurgi, asistenta-şefă şi conducerea spitalului. Pacientul este bine din punct de vedere cardiologic şi respirator."

Cunoscutul regizor are de mai mult timp o fişă medicală la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. El suferea de tulburări de ritm cardiac, pentru care urma un tratament cu anticoagulante.

În luna noiembrie a anului trecut, maestrul Sergiu Nicolaescu a fost supus unui examen RMN cerebral, care nu a arătat nici o problemă la nivelul creierului. Dar în 8 ianuarie a fost supus unei intervenţii chirurgicale în zona capului, din cauza unei hematom. Se pare că hematomul a fost provocat de o căzătură.


7 IANUARIE 2008. Regizorul s-a prezentat la Spitalul Elias, acuzând probleme neurologice în urma unui traumatism cerebral minor. A fost examinat la clinica de neurologie a spitalului şi a fost supus din nou testului RMN, care a scos la iveală existenţa unui hematom subdural cronic. "Hematomul subdural, prin compresiunea pe care o exercită asupra creierului, este o situaţie potenţial periculoasă şi beneficiază de tratament neurochirurgical, motiv pentru care s-a decis să se intervină chirurgical chiar a doua zi. Un traumatism cerebral minor, cum ar fi spre exemplu o căzătură, poate duce la apariţia unui hematom subdural, în special la pacienţii de vârsta a treia. Practic, sângele se acumulează între calota craniană dură şi creier şi comprimă creierul. În cazul regizorului Sergiu Nicolaescu, această acumulare de sânge s-a produs lent", a explicat dr Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias.


8 IANUARIE 2008. Operaţia a fost realizată de o echipă de neurochirurgi condusă de prof. dr Dan Voinescu, şeful Secţiei de neurochirurgie a Spitalului Elias. Intervenţia a constat în evacuarea hematomului şi drenaj, a decurs fără incidente şi a durat în jur de o oră şi jumătate. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, cu preluarea tuturor funcţiilor fără probleme.


9 IANUARIE 2008. A doua zi după operaţie, pacientul a prezentat tulburări de ritm cardiac şi unele tulburări de coagulare a sângelui, care au necesitat mutarea sa în secţia de terapie intensivă pentru o mai bună monitorizare şi un tratament mai eficient. Din 9 ianuarie, regizorul se află la terapie intensivă.


Cioburi de viaţă

Aşa este viaţa, construită din "cioburi" ciudate. Comisarul Moldovan, care rostogolea şi trăgea cu revolverul din toate poziţiile, care eschiva pumni în ring, care a condus filmarea unei şarje de cavalerie cu mâna în ghips, legându-şi cu sârmă iataganul de bandaj, ei bine, acest splendid atlet a căzut păgubos pe marmura dintr-o sală de festivităţi. Această căzătură banală, de alunecare a tălpilor pe marmura prea lustruită, l-a făcut să se lovească la cap, apărând acel hematom. Această cazătură era veche de circa o lună şi a crezut că punga de sânge se va resorbi şi că nu va fi supus unei operaţii. Până la urmă dispariţia de la sine a acumulării de sânge în cutia craniană nu s-a petrecut, aşa că a fost necesară intervenţia chirurgicală. Cu atât mai mult, cu cât acest hematom, această pungă de sânge, dusese la complicaţii prin apăsarea ce o exercita asupra creierului.
  • Florin Condurăţeanu

×