Zeci de mii de bucureşteni au vizitat, sâmbătă noaptea, muzeele şi spaţiile de cultură publice şi private, cu prilejul celei de a XV-a ediţii a Nopţii Muzeelor, reunind zeci de expoziţii, experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte.
„Este un fenomen social. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care ies în stradă, sunt din ce în ce mai multe localităţi despre care nu ştiai nimic şi care au tot felul de muzee şi iniţiative private, organizate prin disponibilitatea, energia, dragostea unor întreprinzători. Sunt tot felul de iniţiative care merită să fie lăudate. Şi tocmai de aceea Noaptea Muzeelor a devenit un fenomen social, pentru că se întâmplă în nişte locuri despre care nici nu gândeai că ar putea oferi evenimente culturale”, a declarat, pentru Agerpres, managerul Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu.
El a spus că a fost impresionat de „documentarea” unei vizitatoare în vârstă de 60 de ani, care îşi printase programul Nopţii Muzeelor de pe site-ul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.
„Am văzut femei cu copii în braţe şi vreau să spun un lucru care m-a impresionat: când am ieşit de la Muzeul Colecţiilor, am întâlnit o doamnă în vârstă, la vreo 60 de ani, care era plină, burduşită cu tot felul de printuri, cu fişe de eveniment de la toate muzeele din Bucureşti. Şi s-a nimerit să mă întrebe taman pe mine unde este Muzeul Naţional de Artă al României. Şi când am văzut-o ce poartă, am întrebat-o cine i-a printat acele lucruri. Şi mi-a spus că fiul, de pe site-ul nostru. Şi i-am spus 'aruncă toate astea şi îţi dau eu un program, care îţi arată unde să te duci şi ce să vezi'. Este impresionant. Era o doamnă care vizita muzee şi îşi făcuse 'documentarea'. Era ca o cărticică pe care o accesa şi încerca să ştie una-alta. E incredibil, pentru asta merită să investeşti în Noaptea Muzeelor, să organizezi Noaptea Muzeelor. Aşa cum am mai întâlnit în urmă cu câţiva ani, la o coadă la 'Antipa', un bătrân care spunea că e pentru prima dată la un muzeu”, a povestit Dragoş Neamu.