x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Notarii cer modificarea Codului fiscal privind imobilele

Notarii cer modificarea Codului fiscal privind imobilele

10 Dec 2008   •   00:00

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) solicită Ministerului Finanţelor Publice modificarea dispoziţiilor Codului fiscal referitoare la actualizarea expertizelor în domeniul imobiliar, în sensul în care Camerele Notarilor Publici să poată actualiza expertizele de mai multe ori pe an, se arată într-un comunicat al UNNPR remis, astăzi, Agerpres.



Notarii susţin această solicitare cu argumentul legat de situaţiile intervenite în piaţa imobiliară a ultimelor luni, referitoare la discrepanţele care apar între valorile de circulaţie reale ale unor imobile şi valorile acestora cuprinse în expertizele realizate la cererea Camerelor Notarilor Publici.
"În ultimul timp se înregistrează o scădere alarmantă a tranzacţiilor de orice fel şi pentru faptul că valoarea de piaţă a imobilelor tranzacţionate a scăzut considerabil. Cu toate acestea, valoarea de impozitare a imobilelor a rămas ridicată, notarii publici neputând modifica valoarea menţionată în expertize. UNNPR atrage atenţia instituţiilor competente ale statului asupra faptului că o tergiversare în promovarea unui act normativ prin care Camerele Notarilor Publici să poată actualiza expertizele de mai multe ori pe an poate duce la o amânare a aplicării noilor expertize până în anul 2010, conform prevederilor Codului Fiscal, ceea ce ar duce la perpetuarea acestei situaţii anormale şi pe parcursul anului 2009", mai precizează comunicatul. Notarii îi încurajează pe moştenitorii legali sau testamentari ai unor defuncţi decedaţi cu mai puţin de doi ani în urmă să se prezinte la birourile notariale competente în vederea dezbaterii succesiunilor defuncţilor lor autori în termen de 2 ani de la data decesului acestora, pentru a putea beneficia de scutirea de impozit acordată de Codul Fiscal în vigoare. Dacă succesiunea se va dezbate după mai mult de doi ani, moştenitorii vor datora impozitul prevăzut de Codul Fiscal în vigoare. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania