x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane, lansată astăzi

Noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane, lansată astăzi

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2024   •   11:30
Noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane, lansată astăzi

În primele trei luni ale acestui an, 173 de persoane au fost cercetate pentru infracțiuni legate de traficul de persoane. Dintre acestea, 71 de persoane au fost reținute, 57 arestate preventiv, iar 30 au fost plasate sub control judiciar, potrivit ANITP, care lansează luni noua strategie.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a împlinit, în 12 mai, 19 ani de existență.

În acest context, ANITP arată că eforturile constante și susținute pentru combaterea traficului de persoane au rezultate, astfel că în primele trei luni ale acestui an, 173 de persoane au fost cercetate pentru infracțiuni legate de traficul de persoane. Dintre acestea, 71 de persoane au fost reținute, 57 arestate preventiv, iar 30 au fost plasate sub control judiciar.

În cei 19 ani de activitate, ANITP a oferit sprijin și asistență specializată pentru aproape 20.000 de victime și a facilitat condamnarea a 4.068 de traficanți de persoane.

ANITP va lansa, luni, noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028, într-un context național și internațional complex și plin de provocări. Obiectivele generale și specifice sunt structurate în jurul celor patru piloni fundamentali ai luptei anti-trafic: prevenire, pedepsire, protecție și parteneriat.

„Prin această strategie, MAI continuă eforturile de identificare, prevenire și combatere a traficului de persoane, adaptate la noile realități. Vom promova în continuare colaborarea și coordonarea între toate instituțiile implicate la nivel național și internațional pentru a asigura o abordare integrată și eficientă în lupta împotriva acestui fenomen teribil. Strategia stabilește 18 obiective specifice, aliniate și subordonate celor patru piloni de bază anti-trafic, oferind un cadru clar de acțiune orientat spre îmbunătățirea capacității tuturor structurilor implicate în combaterea traficului de ființe umane. Este o luptă ce necesită implicarea tuturor actorilor instituționali, a mediului non-guvernamental și a organismelor internaționale”, transmite Ministerul de Interne într-un comunicat transmis luni.

Cu toate că s-au înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, există încă persoane și grupări care profită de vulnerabilitățile altora pentru câștiguri materiale. Traficul de persoane este un fenomen extrem de grav, cu implicații profunde pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare complexă și o adaptare constantă a strategiilor la noile tendințe și metode de acțiune ale traficanților, în special în ceea ce privește racolarea victimelor, potrivit MAI.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: trafic persoane strategie nationala