Raportul proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost supus marţi votului senatorilor reuniţi în cadrul Comisiei juridice, Comisiei pentru apărare şi pentru administraţie publică, dar nu a întrunit voturile necesare pentru a fi adoptat.
"Am trecut la votul final. Din cei 24 de senatori prezenţi nu s-a întrunit majoritatea voturilor pentru. Era nevoie de 13 voturi pentru, s-au obţinut doar 12. Proiectul a fost, aşadar, respins şi va merge în plenul Senatului, apoi la Camera Deputaţilor. Bineînţeles, plenul Senatului este suveran celor trei comisii", a declarat senatorul Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, citat de Agerpres
Raportul a întrunit 12 voturi pentru, 5 împotrivă şi 7 abţineri.
În cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Darius Vâlcov le-a reproşat liberalilor că, deşi un ministru de Interne al PNL a promovat Codul rutier, acum parlamentarii liberali se opun sau se abţin.
'Când s-a depus proiectul de către ministrul dumneavoastră, nu aţi văzut aceste lucruri? Discutăm de peste două luni de zile pe acest proiect. (...) Haideţi să vedem când dăm dovadă de seriozitate', le-a spus Vâlcov senatorilor liberali.
În replică, senatorul PNL Dian Popescu i-a cerut colegului său să nu mai politizeze subiectul.
'Nu ministrul de Interne l-a iniţiat (Codul rutier - n.r.) şi l-a trimis spre Parlament, ci Guvernul României. Dacă vreţi şi politic, ministrul de Interne, când a promovat acest cod pe site, care a revoltat inclusiv PSD (...), a fost retras. (...) Să nu mai băgăm politicul şi faptul că e ministru liberal, că e ministru PSD. Nu are nicio legătură. Ne-am spus punctul de vedere vizavi de un cod, că nu are o filosofie corectă şi că nu fluidizează traficul. Acest cod nu face altceva decât să amendeze', a spus Popescu, precizând că va vota pentru respingerea raportului.
La rândul său, senatorul PDL Traian Igaş a apreciat că acest proiect de lege are lucruri bune, 'dar şi lucruri care nu vin în întâmpinarea opiniei publice' şi a precizat că se va abţine de la vot.
Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a criticat absenţa de la dezbateri a conducerii Ministerului de Interne.
'Am observat, pe toată perioada dezbaterilor, că din partea ministerului nu s-a lucrat mai deloc cu o susţinere serioasă, mă refer aici la vârful ministerului, ministru sau secretar de stat, cel puţin. (...) Mă refer la o susţinere care are legatură cu politica ministerului în sensul acesta. Cred că şi din acest motiv, Codul rutier, aşa cum a fost propus de Guvern, ministrul de Interne, Ministerul de Interne, ajunge astăzi să fie modificat foarte, foarte serios', a susţinut senatorul PNL.