x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Nu pricep de ce ne haituiesc"

"Nu pricep de ce ne haituiesc"

de Ana Maria Luca    |    Costin Anghel    |    09 Aug 2005   •   00:00
"Nu pricep de ce ne haituiesc"

Chiar daca nu li se mai retin pasapoartele la granita, oamenii tot sunt pusi pe drumuri. Majoritatea trebuie sa obtina adeverinte, sa care cu ei peste tot permisele de sedere, contractele de munca si sa plateasca traducerea. Si nu sunt siguri ca actele sunt de ajuns.

Cativa romani care muncesc de ani in sir legal in Spania sunt nemultumiti ca trebuie sa alerge dupa tot felul de acte si traduceri ca sa-si dovedeasca statutul legal. Muncitorii din Grecia sunt furiosi ca autoritatile romane nu fac nimic sa-i convinga pe greci sa-i angajeze cu acte si sa le mareasca lefurile. Studentii romani s-au speriat si ei de ordonanta pasapoartelor si au cerut adeverinte de student de la universitatile straine. Au explicat, jenati, pentru ce le vor folosi.

"ASTEPTAM SA SE HOTARASCA". Sotii Iordache locuiesc de trei ani la Logrono, in Spania. El munceste ca sofer pe TIR, iar ea nu lucreaza, pentru ca e proaspata mamica. A adus pe lume o fetita, in primavara. Ar fi vrut sa se intoarca sa-si vada parintii macar in vara asta, daca acum trei luni mama ei n-a putut sa intre in Spania. Era tocmai in perioada regularizarii, cand spaniolii nu voiau sa mai vada picior de roman pasind pe teritoriul spaniol.

Danei i se pare nedrept ca nici de data asta n-a fost sa fie. "Nu pricep de ce ne haituiesc toti pe noi. M-a sunat mama si mi-a spus sa nu mai venim, ca e un scandal mare la granita si ca se ridica pasapoarte", povesteste proaspata mamica. "Asteptam si noi sa se hotarasca astia si sa stim si noi clar ce trebuie sa facem. Avem amandoi «tarjeta», dar oare e de ajuns? Ar fi trebuit sa ne anunte ca sa putem si noi sa ne pregatim cu actele. Cui ii trece prin cap sa-si traduca toate cele si sa le ia cu el in concediu? Vecinii nostri au avut ghinionul sa plece acasa si acum trebuie sa umble pe la Pasapoarte sa-si ia inapoi documentele."

E VINA EUROPENILOR. Sotul Danei e foarte suparat pe spanioli, francezi, italieni si pe toti europenii. Ei sunt de vina ca arunca responsabilitatile lor pe seama romanilor. "E clar ca europenii au cerut masurile astea. E adevarat ca sunt romani care fura pe aici. Sunt mereu in ziare si la televizor. E normal ca trebuie sa dispara raufacatorii. Dar parerea mea e ca nu Directia Pasapoarte din Romania este cea care trebuie sa rezolve problema infractorilor romani din strainatate, ci Politia. Daca ei sunt incompetenti si nu reusesc sa-i prinda pe hoti, nu trebuie sa sufere omul de rand, nu trebuie sa ne ia pe toti la gramada. Nu toti suntem infractori", e de parere Lucian. "Nu romanii amarati care vin si muncesc la negru trebuie pedepsiti. Ci astia de aici, din Occident, care angajeaza romanii nostri fara acte."

GRECILOR LE CONVINE "LA NEGRU". Punerea in aplicare a "Ordonantei Pasapoartelor" i-a lasat "masca" si pe romanii care muncesc in Grecia. Gabriela Munteanu, patroana unui restaurant romanesc din capitala Greciei, e contrariata, dezamagita si ingrijorata. "Autoritatile ar trebui sa faca ceva bun pentru romani, nu lucruri de genul asta. Am vorbit cu romanii din Atena si sunt foarte dezamagiti si speriati. Daca ordonanta e data de atat timp, de ce pana acum n-am fost informati, sa stim si noi cum sta treaba, sa ne pregatim?"

Ordonanta le da acum batai de cap romanilor si in relatia cu grecii. "Au aflat si ei si acum romanii sunt neputinciosi. Noi si asa stam cu frica in san, mereu trebuie sa fim atenti. Altfel nu suntem platiti ori ne aresteaza Politia."

Daca autoritatile vad ordonanta ca pe o cale de a impiedica migratia ilegala si munca la negru a romanilor in strainatate, acestia sunt de alta parere. "Grecilor le convine sa aiba muncitori la negru, sunt mult mai ieftini. Munca la negru nu va disparea niciodata, nu le convine patronilor. Ar trebui sa se vada ca romanii sunt prost platiti, 20 de euro pe zi. Ar trebui sa fie platiti macar cu 30-40 de euro ca sa le ramana si lor ceva. Asta ar trebui sa intereseze", spune Gabriela Munteanu.

SPAGA
Romanii au probleme si la intrarea in tara, si la iesire. Duminica, doua autocare au fost intoarse de la Vama Nadlac de granicerii maghiari. BBC, citat de Rador, a prezentat o discutie cu unul dintre pasageri, Sorin Barbi. El rememoreaza intamplarea vehement: "Aici, la unguri, tot timpul se dau bani de catre soferi, 5 euro. Noi nu am dat si atunci am zis: «Domnule, dar dumneata de ce n-ai controlat si autocarul ungar din fata?». Si atunci mi-a luat mie pasaportul si, dupa aceea, dupa ce toata lumea a coborat din autocar, ca ne intoarcem in Romania, au venit mai multe autoritati de-ale lor, cu vamesi, cu ce mai este acolo, si am spus sa vina seful de vama ca sa discutam. Atunci nu a mai stiut nici unul romaneste".

"ASA ESTE LA NOI!"
Cristina Giurconiu s-a dus la decanatul Facultatii de Sociologie de la Universitatea din Trento si a cerut un act care sa le arate vamesilor romani ca a stat trei ani in Italia pentru ca este studenta.

"Pot spune doar ca aici toti profesorii carora le-am povestit acest lucru au inceput sa rada. Ma intrebau: «Dar esti sigura? Nu cumva ai inteles tu gresit? Asta este o grava incalcare a drepturilor civile ale cetateanului!!». Eu am putut doar sa le raspund ca asa este la noi!", povesteste Cristina. "Am sa ma inarmez cu toate documentele posibile si imposibile. Oricum am sa fac si eu, aici, la Universitate un pic de tam-tam cu liga studentilor."

Cristina Giurconiu a reusit sa adune informatii despre noile prevederi puse in aplicare de Politia de Frontiera din presa romana si scriind ziaristilor din Romania. Le-a scris si autoritatilor romane de la Roma si Ministerului de Interne de la Bucuresti, dar nici unii nu au gasit timpul sa-i dea lamuriri. Ii este teama sa nu trebuiasca sa umble pe la Serviciul Pasapoarte si sa stea la cozi interminabile ca sa arate ca este in regula.

"Am citit ordonanta Guvernamentala pe Internet, care spune clar ca nu li se opresc documentele celor care au acte doveditoare, dar stiu, de altfel, ca «la noi este Tara lui Papura-Voda» si se poate intampla orice imposibilitate."
×
Subiecte în articol: observator romănii