x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu se mai satură! Tabloidul Daily Mail a găsit încă o sperietoare pentru britanici: Vin românii şi bulgarii, rămânem fără fructe!

Nu se mai satură! Tabloidul Daily Mail a găsit încă o sperietoare pentru britanici: Vin românii şi bulgarii, rămânem fără fructe!

de Istvan Deak    |    16 Feb 2013   •   18:00
Nu se mai satură! Tabloidul Daily Mail a găsit încă o sperietoare pentru britanici: Vin românii şi bulgarii, rămânem fără fructe!
După ce concurenţa, The Sun, a găsit Iadul pe pământ lângă Cluj, Daily Mail îl răscoleşte în Ferentari

Deşi nu s-au oprit din nechezat pe tema cărnii de cal din galantare, tabloidele britanice îşi fac norma de minimum un articol pe zi dedicat ameninţării imigraţioniste din direcţia România-Bulgaria.

După ce zilele trecute The Sun publica un reportaj despre o comunitate de romi aciuită la groapa de gunoi de lângă Cluj, dar cu intenţia de a-şi muta sediul în Marea Britanie, imediat ce restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor fi ridicate, concurenţa nu a stat cu mâinile în sân. Daily Mail a pornit-o spre celebrul cartier mărginaş Ferentari, din Bucureşti, în comunitatea de romi. Ca la orice deja-vu, şi în articolul din Daily Mail citim despre frigul de afară şi telefonul izbăvitor pe care îl aşteaptă protagoniştii reportajului. Personajele articolului sunt oameni amărâţi din comunităţile de romi, care au deja câte o rudă sau mai multe plecate în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit decât în România.

Cu telefonul la ureche

Iordan Rupa, protagonistul poveştii din Daily Mail, aşteaptă ca unchiul Petru din Marea Britanie să-i trimită prin Western Union suma de bani necesară achitării unui drum Bucureşti-Londra, fără retur. Omul nostru vrea să-şi încerce norocul în Marea Britanie, unde a auzit că ar putea câştiga, pentru început, câte 40-50 de lire pe zi, pentru ca apoi, când o găsi ceva mai bun şi mai stabil, să-şi poată aduce acolo şi soţia şi pe cei doi copii ai lor. Povestea clasică, cazul lui Iordan Rupa prevesteşte ce va urma pentru Marea Britanie, când, la 1 ianuarie 2014, se va liberaliza piaţa muncii pentru români şi bulgari: invazia. Căci Iordan Rupa spune că sute de oameni din cartierul său ar vrea să facă acelaşi lucru ca şi el: să plece. “Nu de alta, dar lucrurile s-ar putea să nu rămână mult timp aşa. Oamenii vor să ajungă la voi în ţară înainte să decidă cineva să încuie uşa”, îi mărturiseşte el reporterului de la Daily Mail. Controalele tranzitorii, în vigoare din 2007, limitează numărul de bulgari şi români care pot căuta un loc de muncă în Marea Britanie şi alte ţări din UE, dar ele expiră la începutul lui 2014.

Fuga de la căpşuni

Campania referitoare la urmările pe care le-ar putea avea asupra economiei şi societăţii britanice ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari continuă, tot în Daily Mail, cu un articol a cărui idee este cel puţin hilară: britanicii vor rămâne fără fructe, din cauza imigranţilor care urmează să sosească în ţară. Care este legătura dintre imigrant şi căpşună? Ne-o explică tot Daily Mail: fermierii locali se tem că recolta de căpşuni şi alte fructe din Marea Britanie va fi redusă în 2013, din cauza ridicării restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor.

Cei 22.000 de muncitori agricoli români şi bulgari care în prezent lucrează la cules de fructe în timpul verii vor părăsi câmpurile de căpşuni pentru locuri de muncă mai bine plătite şi mai confortabile la oraş, apreciază fermierii.

Ca urmare, magazinele şi supermarketurile riscă să ducă lipsă de căpşuni şi alte fructe şi legume de sezon, întrucât vor fi prea puţini lucrători care să le culeagă, conform Daily Mail. Simplu, nu?

Cifre

Teoria reducerii numărului de culegători de fructe şi potenţialul pericol au fost dezvăluite de consilierul pe migraţie al ministerului de Interne britanic, profesorul David Metcalf. “Uniunea naţională a fermierilor solicită relaxarea reglementărilor în domeniul migraţiei, pentru a permite zecilor de mii de lucrători agricoli din afara Europei să vină în Marea Britanie, pentru a înlocui forţa de muncă reprezentată de români şi bulgari”, a declarat profesorul Metcalf.

Nu mai puţin de 21.750 de români şi bulgari se duc în prezent anual în Marea Britanie pentru şase luni, în baza unor acorduri privind lucrătorii agricoli sezonieri. Ce s-ar putea întâmpla din 2014 nu ştie însă cu precizie nimeni, căci totul este la nivel de imaginaţie. Departamentul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală din Marea Britanie (Department for Communities and Local Government, DCLG) a anunţat că deţine informaţii despre potenţiala imigraţie din România şi Bulgaria, dar ar putea refuza să le facă publice, relatează BBC.

Evaluări

Ministerul britanic de Interne a afirmat în mod repetat că nu a elaborat prognoze. Luna trecută însă, aminteşte postul britanic, ministrul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală, Eric Pickles, a declarat la emisiunea ''Sunday Politics'' a BBC că a văzut cifre care estimau cât de mulţi români şi bulgari ar putea veni in Marea Britanie atunci când controalele tranzitorii privind imigraţia vor fi ridicate anul viitor, dar a spus că nu are încredere în ele.

Laburiştii şi revista New Statesman au cerut ulterior acces la informaţii deţinute de autorităţi publice în conformitate cu ''Freedom of Information Act''. Laburiştii au cerut evaluarea potenţialului imigraţiei din România şi Bulgaria, precum şi orice e-mailuri, scrisori, procese verbale şi note legate de aceasta. Un oficial al DCLG a răspuns, confirmând că departamentul deţine informaţia, dar a spus că aceasta s-ar putea să ramână privată. Normele privind libertatea de informare permit ca unele cereri de informaţii care ar putea inhiba furnizarea de consultanţă fiabilă miniştrilor să fie refuzate.

Ministerul de Externe a comandat un raport privind impactul imigraţiei Institutului National de Cercetare Economică şi Socială(National Institute of Economic and Social Research). După cât se pare, raportul nu ar conţine o previziune privind nivelurile imigraţiei.

Context

În 2004, aminteşte BBC, Guvernul laburist de atunci a permis migraţia liberă spre Marea Britanie pentru lucrătorii din statele care au aderat atunci la UE, printre care Polonia, Ungaria şi Republica Cehă. Dar estimările sale, potrivit cărora doar aproximativ 13.000 de persoane urmau să vină în Regatul Unit, s-au dovedit curând greşite, atingând un vârf al migraţiei nete, din UE şi alte părţi, de 252.000 în 2010.

Unele ţări au impus controale tranzitorii pentru a încetini viteza liberei deplasări. Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că dovezile din 2004 scot în evidenţă cât de dificil este să estimezi cu exactitate nivelurile migraţiei.

Reproşuri

Miniştrii britanici nu au făcut nicio încercare de a estima numărul de români şi bulgari care vor ajunge în Marea Britanie atunci când controalele la frontieră vor fi eliminate, aşa cum ar fi reieşit anterior din declaraţia unui ministru, acuză tot Daily Mail într-un alt articol.

Potrivit acestuia, asta înseamnă că, cu aproape 11 luni înainte de ridicarea restricţiilor, Guvernul britanic nu are nicio idee cât de multă presiune va fi pusă pe serviciile publice atunci când imigranţii din aceste două ţări vor avea acces liber pe piaţa muncii din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie.

Organizaţia MigrationWatch a estimat că până la 75.000 de imigranţi pe an ar putea ajunge în Marea Britanie. Preşedintele acesteia, Sir Andrew Green, a declarat: “Dacă Guvernul nu a făcut în realitate o estimare a (numărului) imigranţilor din România şi Bulgaria, este timpul s-o facă”.


×
Subiecte în articol: daily mail britanici romani