x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nu vrem bani, vrem razbunare!

Nu vrem bani, vrem razbunare!

de Cristian Petru    |    08 Oct 2005   •   00:00

Ieri dupa-amiaza, in timp ce sotii Adrian si Romanita Iovan sarbatoreau ziua de nastere a modistei de lux prin prezentarea de moda de la Clubul Diplomatilor, denumita "Rouge", intr-un bloc din Ferentari, familia hotului impuscat in Primaverii se pregatea de inmormantare. Desi sarace, sora si mama lui Bogdan Florin Iancu nu vor bani pentru viata pierduta. Vor doar ca acela care l-a impuscat sa plateasca! Penal.


"Cel care l-a impuscat trebuie sa plateasca!"


DOLIU. Mihaela Balanel (stanga), sora lui Bogdan Florin Iancu, si mama lor, Ioana Iancu, se pregatesc de inmormantarea ce va avea loc la inceputul saptamanii viitoare
Mama si sora lui Florin Bogdan Iancu vor ca Adrian Iovan sa fie condamnat pentru crima. Cele doua spun ca Bogdan e vinovat ca a furat, dar ca nu trebuia impuscat in cap, ci eventual in mana sau in picior.

Un prapur care anunta doliul era atarnat ieri pe o strada din Ferentari, in fata blocului in care locuieste Mihaela Balanel, sora lui Bogdan Florin Iancu. Acesta a fost impuscat joi dimineata de Adrian Iovan, sotul creatoarei de moda Romanita, in timp ce a fost prins la furat in casa lor din cartierul Primaverii. Tanarul nu fusese adus inca ieri de la IML. Sora si mama lui se pregateau insa de cele necesare pentru inmormantare.

"DANI". Ioana Iancu, mama baiatului, cere un Distonocalm si pleaca in bucatarie. Nu mai suporta sa auda inca o data povestindu-se despre fiul ei la trecut. Pentru ea, Dani, cum ii spunea ea lui Bogdan, era tot baiatul care o ajuta la spalat vase si sters praful in casa. "Anturajul l-a stricat. A facut opt clase si la 16 ani l-au dus la Scoala de Corectie pentru ca a fost prins ca a furat. El cu Mihaela sunt singurii mei copii. Chiar daca m-am despartit de tatal lor si am alt barbat, nu am mai vrut alti copii... Acum pentru ce sa cer bani celui care l-a omorat? Imi invie cineva baiatul? Dar trebuie ca acela care l-a impuscat sa plateasca pentru ce a facut", spune mama lu Bogdan dintr-o suflare.

DEPRIMAT. Are un batic negru pe cap si fata impietrita. Pe Mihaela au anuntat-o cei de la Politie de moartea lui Bogdan si ea a fost cea care a trebuit sa isi anunte apoi familia. "Era intr-adevar un hot fratele meu, dar nu chiar asa cum au incercat sa il scoata cei de la Politie. A fost condamnat de cinci ori pentru furt. Ultima oara a fost arestat anul acesta in mai, dar i-au dat drumul ca nu aveau probe. Daca esti recidivist, pentru ei esti vinovat pentru orice", povesteste Mihaela. Timp de cateva luni, din februarie si pana in vara, Bogdan a stat la ea, apoi s-a mutat cu chirie. "A avut o prietena la care a tinut foarte mult. Dar dupa ce el si-a terminat banii de pe masina si de pe bijuterii, ea l-a parasit. A suferit foarte mult fratele meu dupa ea. Acum vreo trei saptamani spunea chiar ca vrea sa se sinucida, dar nu a avut curaj", isi aminteste sora lui.

PETRECERE. Romanita si Adrian Iovan au sarbatorit aseara ziua de nastere a modistei

DESPAGUBIRE? Mihaela nu stie cum a ajuns fratele ei chiar in casa familiei Iovan. Crede ca s-a dus in acea zona pentru ca stia ca acolo locuiesc oameni cu bani. "Ca doar nu fura de aici, de la noi din Ferentari, unde sunt oameni saraci." "Eu cred ca se gandea ca acolo e vreun paznic care il va impusca si termina cu tot. Sau ca il duceau la inchisoare. Orice, doar sa scape de gandurile si de obsesia pentru fata aia", crede mama baiatului. Joi dimineata, la usa Mihaelei au venit niste politisti care il cautau pe Bogdan. Ea le-a spus ca nu stie unde e. "Si atunci m-au pus sa il sun pe mobil sa il chem acasa. Dar ei stiau deja ca e mort. Am sunat, dar mi-a intrat casuta vocala." S-a dus la Politie si acolo i-au spus ca fratele ei a fost impuscat. A anuntat-o pe mama lor, dar de tatal lor nu a reusit sa dea. Acesta a aflat de la televizor ca fiul lui a murit. Tanara vrea ca Iovan sa plateasca pentru crima. Nu stie daca o sa ceara bani familiei Iovan. "Daca avocatul o sa zica sa cerem bani, o sa cerem."

CADOURIT


"Sunt convinsa ca voi naste un baietel care va fi la fel de curajos ca tatal sau. Am primit cadou de la un copil un clown. Stiu ca te protejeaza de rele. Sotul meu si-a pus cravata rosie pentru a se asorta cu colectia mea. Este culoarea dragostei si a vietii"
Romanita Iovan
creatoare de moda

AUTOPSIA N-A LAMURIT MARE LUCRU
Medicii legisti de la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" l-au autopsiat ieri pe Bogdan Iancu pentru a stabili cu exactitate cauzele si circumstantele in care acesta a decedat. Raportul preliminar intocmit de specialisti arata ca moartea violenta a hotului a fost cauzata de un singur cartus cu alice, tras de la o distanta mai mica de un metru si care i-a distrus practic jumatate din cap. Deocamdata medicii exclud varianta unei impuscari gen "executie". Oricum examinarile de specialitate se afla abia la inceput. "Mai trebuie lamurite multe aspecte complementare, care sa intregeasca tabloul savarsirii faptei: unghiul de tragere, pozitia victimei si a armei din momentul impuscarii, distanta exacta de la care s-a tras prezenta sau absenta factorilor secundari de tragere pe corpul victimei si, de asemenea, amanunte cu privire la arma folosita. Abia apoi se va vedea daca exista vreo neconcordanta intre declaratii si celelalte mijloace de proba", ne-au declarat surse judiciare. (Miruna Pasa)

ARMA SI LEGEA
Pusca Winchester Pump Action, cu care a fost omorat hotul Bogdan Florin Iancu, face parte din categoria armelor letale. Proprietarul de arma letala, autorizat, are obligatia de a respecta modul special de detinere a armei si a munitiei. In caz contrar, el comite o contraventie, pedepsita de Legea 295/2004 cu amenda intre 20 si 50 milioane de lei. In cazul Iovan, anchetatorii au constatat insa, din primele cercetari, ca sotul creatoarei de moda detinea si pastra corect arma. Aceasta era tinuta intr-un rastel omologat, aflat in dormitorul mic al familiei Iovan, vizavi de locul in care cei doi dormeau cand a intrat hotul.

Avea sau nu dreptul Adrian Iovan sa foloseasca arma? Este o intrebare pe care si-au pus-o multi dintre cititorii nostri. Legea 295/2004 spune ca, in cazul in care o persoana foloseste o arma letala, fara a avea dreptul, aceasta comite o infractiune, pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Adrian Iovan avea insa permis de portarma, care ii confera dreptul de a o folosi la vanatoare. E drept ca nu poti vana in casa, totusi legea prevede ca titularul de arma o poate folosi si in alte scopuri decat cele declarate, dar numai in doua cazuri speciale: legitima aparare si starea de necesitate. Daca anchetatorii vor stabili ca Adrian Iovan se afla in legitima aparare, el nu va raspunde penal nici pentru folosirea fara drept a armei. (Miruna Pasa, Violeta Fotache)

FISA DE CAZIER
Bogdan Florin Iancu a inceput de tanar cu belelele penale. "Reeducat" la 16 ani in Scoala Speciala de Reeducare a Minorilor, Bogdan a incasat la varsta majoratului doua condamnari una dupa alta. Un an pentru furt si patru pentru furt calificat. Era in 1996. Dupa numai doi ani, el a primit alti cinci ani de puscarie pentru o talharie. 1999 i-a adus a patra condamnare: doi ani pentru furt calificat. A cincea condamnare i-a ingrosat cazierul in 2002: trei ani, furt calificat. Si anul acesta a fost arestat pentru furt calificat si eliberat in luna iunie. (Violeta Fotache)

SHOW ROSU
Romanita Iovan si-a prezentat aseara, la Clubul Diplomatilor, ultima colectie vestimentara, intitulata "Rouge". Sotul modistei, Adrian a intampinat invitatii zambind, cu toate ca nu se simtea prea confortabil, la nici doua zile dupa ce a curmat o viata. "Ma simt nasol. Am trait o nenorocire, nu pot sa uit ce s-a intamplat", a spus pilotul. Adrian si-a pus cravata rosie pentru a se asorta cu colectia de moda. "Este culoarea dragostei si a vietii", sustine sotia sa. Daca la inceputul evenimentului Romanita era vizibil marcata de ceea ce i se intamplase, pe parcursul serii creatoarea de moda s-a destins. "Nu stiu ce e cu mine, nu ma recunosc. Cred ca Dumnezeu imi da puterea sa ma simt bine. Sunt convinsa ca voi naste un baietel care va fi la fel de curajos ca tatal sau. Am primit cadou de la un copil un clown. Stiu ca te protejeaza de rele", a spus Romanita Iovan. (Radu Crivat)
×