Cele peste 1,44 milioane de infecții la nivel mondial au depășit recordul anterior, fără a lua în calcul o zi din decembrie 2020, când Turcia a anunțat un număr semnificativ de cazuri antedatate. Un indicator mai conservator - media mobilă pe șapte zile, careelimină fluctuațiile punctuale și neregulile de raportare - este, de asemenea, la un nivel record.
Varianta extrem de transmisibilă Omicron devine rapid tulpina dominantă la nivel global, deoarece evită imunitatea oferită în mod normal de vaccinuri și de infecțiile anterioare. Media de șapte zile se ridica luni la aproximativ 841.000 de cazuri, un salt de 49% față de acum o lună, când Omicron a fost identificat pentru prima dată în Africa de Sud.
Studiile sugerează că, deși Omicron infectează de 70 de ori mai repede decât tulpinile anterioare, boala pe care o provoacă ar putea să nu fie la fel de severă, în special pentru persoanele care au fost vaccinate și au primit o injecție de rapel. Ușurința cu care se transmite și numărul tot mai mare de cazuri ar putea totuși să afeecteze capacitatea spitalelor din întreaga lume, lăsându-i pe cei nevaccinați și pe toți cei care au nevoie de îngrijiri medicale pentru alte afecțiuni în impas.
Decesele zilnice din cauza Covid nu au crescut semnificativ. Media mobilă de șapte zile a deceselor a oscilat la aproximativ 7.000 de la jumătatea lunii octombrie, după ce a scăzut de la un vârf determinat de Delta.
(sursa: Mediafax)