x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O alta fata a scandalului cartii legionare de la Suceava

O alta fata a scandalului cartii legionare de la Suceava

23 Apr 2012   •   16:44

Stimati Domni,

Sunt Ion Dragusanul, initiatorul manifestarii anuale "Comemorarea Arderii Cartilor Romanilor" (crima impotria spiritualitatii romanesti, savarsita in vara anului 1952) si redactorul ultimelor trei carti ale scriitorului-martir George Ungureanu, cel care, cum nu s-a mai intamplat nicaieri in lume, si-a sarbatorit recent centenarul printr-o lansare de carte. O carte care poate fi consideata o poveste pentru copii, creata in celula condamnatilor la moarte (condamnat pentru ca nu s-a lasat recrutat in securitate, nu pentru ca ar fi fost legionar - dar Tutea a fost, il interzicem sip e el? ), dar si "o istorie ieroglifica" a romanilor sub bolsevism.

Domniile Voastre, dand curs unui denunt incalificabil, savarsit de urmasa si continuatoarea colonelului tortionar de securitate Furtuna, ati izbutit sa intinati sufletul acelui om, penrtu ca, in spatele intereselor politice sta ura incredibila a numitei urmase de tortionar fata de doi lideri ai CJ Suceava si fata de directorul Bibliotecii Bucovinei, institutie la care lucreaza. Ati creat un scandal inutil si periculos, cu prejudicii mari si pentru subsemnatul, care isi risca locul de munca (prost platit), cu mai putin de un deceniu inainte de pensionare.

Revoltator este ca toate sustinerile Dvs se bazeaza doar pe denunt, nu si pe "interogarea inculpatului", care doar in totaliarism nu are dreptul la "ultimul cuvant".

Fata de nedreptele invinuiri, care mi se aduc, dar care sunt mutate in responsabilitatea domnilor Gheorghe Flutur si Vasilie Ilie (li se poate reprosa doar anti. cenzura), am de facut urmatoarele precizari :

1.Fotografia incriminata, facuta de Tiberiu Cosovan si pubicata in "Monitorul de Suceava" macar o data (din cate imi amitesc, de doua ori, inclusiv de Sandrino Neagu), fara sa provoace zarva, nu aveam voie sa o truchez, fiind o fotografie cu autorul nominaizat in caseta tehnica.

2.Furtuna Angela a sustinut, in denunturile trimise in patru zari, ca Ungureanu ar fi fost antonescian, dar el nu are nici o poza de-a lui Antonescu in biblioteca. Un simpatizant legionar (ceea ce nu a fost Ungureanu, desi are poza lu Codreanu - am sa va spun si de ce) il uraste de moarte pe Antonescu. Ungureanu are fotografia lui Codreanu pentru ca, in copilarie, il insotea pe profesorul Alexandru Bogza (fratele comunistului Geo Bogza) in Poiana Sihastriei, unde Bogza se intalnea cu Codreanu (si cu Rebreanu are o poza, pentru ca il intampinase, in gara, impreuna cu Bogza).

3.Orice fundatie sau organizatie media, inainte de a ne acuza, sa ne ancheteze. Ungureanu si-a povestit toata viata, in urma cu doi ani (cartea "Prin labirintul vietii"), si nimeni nu a avut nimic de protestat.

4.Il sarbatorim pe George Ungueanu ca scriitor marturisitor de 3 ani de zile si nu a protestat nimeni. In urma cu trei ani, a participat la sarbatorirea lui si Menachem B. Falek (Presedintele Societatii Scriitorilor Hebrei din Ierusalim, vicepresedinte al Societatii Scriitorilor Hebrei), iar in anul care a trecut au mai participat doi tineri poeti evrei, Ben Edelstein si David Eisenberg, ambii publicati si in romana, ca si Falek (intr-o recenta carte a acestuia este reprodusa opinia mea despre poezia pe care o scrie).

5.In nici una dintre cartile publicate in cadrul Comemorarii "Arderea Cartilor Romanilor" nu a aparut nici o singura fraza care sa faca propaganda fascismului si antisemitismului.

6.Pe Codreanu eu il stiu drept aliat electoral al Federatiei Evreilor din Romania, condusa de dr. Friedmann, prin anii '30.

7.Am documentata o carte "Bucovina, intre Holocaust si Eroism Umanitar", in care acuz toate monstruozitatile, fara a compensa crimele incalificabile prin fapte bune. Pentru ca unii au fost monstrii, iar cu totul altii au fost oameni.

8.Detin manuscrisele olografe ale suceveanului Jogger Kalmann, deportat la doar 5 anisori (ca si burdujeneanul Norman Manea), manuscrise pe care le-am publicat in 1996 intr-un saptamanal al meu (Echilibru sau Minciuna, nu-mi mai aduc aminte) si pe care vreau sa le reproduc integral, inclusiv prin fotocopiere, intr-o viitoare carte.

9.Am propus pentru planul editorial pe acest an lucrarea "Etnii bucovinene", de Dimitrie Dan, pentru ca e nevoie ca romanii sa cunoasca adevarata istorie a evreilor, armenilor si tiganilor din Bucovina, etnii pe care mentionatul autor le-a studiat cu deosebita dragoste.

10.In prefata cartii de folclor a lui Emil Havriliuc, dar si in apropiata aparitie editoriala "Monografia folclorica a romanilor din regiunea Cernauti si a ucrainenilor din judetul Suceava" tratez, pe larg si pentru prima data in istoria culturii romane, influenta benefica a povestirilor si cantecelor hasidice (evreiesti) asupra spiriualitatilor populare romanesti si ucrainene din Bucovina.

11.In "Povestea asezarilor bucovinene" am tratat cu acelasi respect prezenta istorica a evreilor in Bucovina, condamnand fara echivoc Holocaustul.

12.Monumentul de la Zaharesti, care aminteste de uciderea celor 13 evrei din Ciudei ma numara printre autorii morali (de cativa ani militez pentru un itinerariu al Holocaustului si al Eroismului Umanitar in Bucovina).

13.Impreuna cu Menachem Falek, presedintele Societatii Scriitorilor Hebrei din Iesusalim, lucrez la cateva recuperari (bilingve) de literatura mare scrisa de evrei originari din Bucovina.

Denuntul urmasei colonelului tortionar Furtuna reprezinta o agresivitate de tip fascisto-securist, menita sa-l asasineze moral pe visepresedintele CJ Suceava, domnul Vasile Ilie. Nu George Ungureanu, nu eu si colegii mei suntem tintele ei, ci domnul Vasile Ilie, pe care nu mai inceteaza sa-l faca, fara nici un fel de argument, ba criminal, ba, prin ascensiune sinonimica, asasin.

Eu am inceput un protest public fata de infamia incalificabila a numitei Furtuna Angela, la Campulung, in 12 aprilie (aflasem despre infamul denunt antiromanesc), protest semnat de cateva zeci de persoane (voi continua adunarea de semnaturi, la Suceava, cand ma voi intoarce din spital). Consider, de asemeni, ca orice fundatie sau organ media, care ne acuza, fara sa verifice, doar pe baza uni incalificabil denunt, dovedeste, ca si Furtuna Angela, un comportament de tip fascist, si, de aceea, atunci cand ma voi intoarce la Suceava, daca nu voi beneficia de scuze publice, la fel de publice ca si denuntul, am sa-i chem in fata instantelor pe toti denigratorii, indiferent de prestigiul inaintasilor lor, fata de memoria carora se dovedesc nedemni.

Daca nici dreptul la o lacrima pe suferintele strabunilor nu ni se mai lasa, inseamna ca nu mai e nimic de pierdut.
Cu consideratie,
Ion Dragusanul

×