Poliţiştii de la Secţia 17 au refuzat să intervină
Imobilul de pe Strada Gutenberg numărul 3 din Capitală a fost demolat parţial în acest sfârşit de săptămână. Aflată în zona de protecţie a unui monument istoric clasa A şi cu o cerere de clasare în curs, clădirea nu a beneficiat însă de nici o protecţie din partea instituţiilor statului. Poliţiştii Secţiei 17 au refuzat să intervină sâmbătă, argumentând că în ceea ce îi priveşte cazul este închis, întrucât au demarat cercetările asupra infracţiunilor comise anterior.
Totul a început acum un an, când Primăria Sectorului 5 a emis autorizaţia de desfiinţare în urma avizului favorabil al Direcţiei de Cultură Bucureşti. În ianuarie 2010, Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Siturilor (Pro-Do-Mo) a cerut Direcţiei de Cultură Bucureşti declanşarea procedurii de clasare de urgenţă a imobilului ca monument istoric. Cererea a fost respinsă, iar asociaţia a făcut contestaţie la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. În luna mai au început însă şi lucrările de demolare, iar o zi mai târziu Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a dat recomandarea de principiu ministrului Culturii pentru clasarea imobilului ca monument istoric. Tot în luna mai, prefectul a atacat în instanţă autorizaţia de desfiinţare. Atât Comisia Monumentelor Istorice, cât şi Inspectoratul de Stat în Construcţii s-au răzgândit însă şi au aprobat practic, prin deciziile luate, demolarea imobilului.
"Demolarea din Gutenberg numărul 3 se constituie în faptă penală. De altfel, în acest caz, în urma atitudinii lui Nicolae Stan, directorul Direcţiei de Cultură Bucureşti, 20 de ONG-uri au solicitat ministrului Culturii demiterea acestuia la 3 iunie 2010. Ministrul nu a răspuns încă acestei solicitări", a precizat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Citește pe Antena3.ro