Mii de oameni s-au oferit voluntar pentru o potenţială misiune pe Marte. Dar dacă vreunul din ei va trece testele premergătoare va avea de înfruntat serioase probleme pe tot parcursul călătoriei.
Noi cercetări au scos la iveală faptul că expunerea la radiaţiile cosmice din timpul lungii călătorii (între 6 şi 8 luni) va putea duce la distrugerea celulelor din creier, ceea ce va genera o boală similară demenţei.
"Nu avem veşti bune pentru astronauţii care vor petrece doi sau trei ani înspaţiul cosmic, cât va dura o călătorie dus-întors spre Marte", a declarat Charles Limoli, profesor la scoala de medicină UC Irvine School. "Pe parcursul acestei călătorii, astronauţii vor suferi pierderi de memorie, cunştinţă şi probleme de concentrare, ceea ce va pune în pericol activităţile critice pentru misiune. Totodată expunerea la aceste radiaţii ar putea avea efecte grave asupra capacităţii congnitive, pentru tot restul vieţii", a mai adăugat Limoli.
Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională nu sunt afectaţi de aceste radiaţii, fiind protejaţi de magnetosfera Pamântului.
Pentru a simula expunerea la aceste radiaţii, profesorul Charles Limoli împreuna cu echipa sa de cercetători, au expus soareci de laborator într-un accelerator de particule, în condiţii similare cu cele din Cosmos. După şase săptămâni, şoarecii prezentau înflamaţii în creier, care blocau semnalele între neuroni.
Citește pe Antena3.ro