Editia de debut a Galei Topurilor si Festivalurilor Festop Navodari a fost o incercare curajoasa de a scoate din umbra un oras industrial in care evenimentele artistice au fost, pana acum, sporadice si prea
putin atractive.
Despre Navodari se vorbeste ca despre cea mai nordica urbe de pe litoralul Marii Negre, cunoscuta prin taberele de copii si cateva mari obiective industriale. Din acest an, insa, faima i-ar putea fi completata de o traditie care tocmai s-a nascut, aceea de a fi orasul-gazda a unui eveniment artistic "mai cu mot" - o gala a topurilor si festivalurilor de muzica si moda din Romania.
FARA PLAYBACK. In materie de muzica "usoara", primele doua zile ale Festop s-au remarcat prin faptul ca artistii premianti care au urcat pe scena din Piata Centrala a orasului au evitat playback-ul. Cu mici exceptii, ce-i drept. Daca toti interpretii de muzica populara, dar si Raffman, Impact, VH2, Mihai Traistariu, Pro Consul, si chiar si Hi-Q nu au ezitat sa dea drumul la microfoane, blondele bombe sexy de la Trident si cele foua fete Funny (tinere laureate ale festivalului "Ti Amo") au servit publicului o portie zdravana de "hai sa ne facem ca va cantam!". Ca doar miscarea scenica este cea care conteaza, nu-i asa? Iar Trident s-a unduit mai ceva ca valurile Marii Negre! Irinel Columbeanu si Mugur Mihaescu le-au urmat miscarile din culise, probabil din simpatie si admiratie pentru talentul fetelor.
|
GHINION. VH2 a incheiat prima seara de show cu
nervi "tehnici"
|
EXPLICATII. Cum a fost posibil, totusi, ca majoritatea artistilor veniti la Navodari sa nu apeleze la varianta de voce "curata", inregistrata in studio? "Se pare ca toata valva creata de posibilitatea aparitiei unei legi anti-playback si-a facut vizibile primele efecte", ne-a explicat Cornel Diaconu, producatorul Festop. O a doua explicatie ne-a fost oferita de Gabriel Cotabita, directorul artistic al evenimentului: "Un motiv foarte important a fost ca spectacolul nu s-a transmis in direct. Echipa de la Antena 1 a inregistrat integral evenimentul, dar va difuza doar selectia momentelor cele mai bune. Daca era transmis live, nu puteam risca sa avem surprize de ordin tehnic sau ... de voce". Iar acestea au existat. Insusi Gabriel Cotabita a trait o asemenea surpriza, in timpul recitalului pe care l-a sustinut cu VH2. "Facusem probele inainte de inceperea spectacolului, dar, cand am urcat pe scena, nu mai aveam nici un control in monitoare. Auzeam doar un uruit ingrozitor, echipa tehnica a incercat sa remedieze reglajele, dar nu s-a mai putut face nimic. Cazuse o matrice din mixerul mare", ne-a povestit Cotabita, caruia i s-a facut rau pe scena din cauza nervilor provocati de incident. In acest timp, in piata se auzea de parca artistul habar n-avea sa cante.
NEMULTUMIRI. De altfel, locatia in care s-a desfasurat Festop nu a fost deloc fericit aleasa din punct de vedere al sonorizarii. Blocurile care marginesc Piata Centrala de Navodari au reflectat sunetul, imprimandu-i un puternic efect de ecou. Organizatorii spera ca, la editia urmatoare a festivalului, scena sa fie montata pe faleza a carei amenajare va incepe in scurt timp. "Condica de sugestii si reclamatii" nu este nici pe departe imaculata, primii care vad neajunsurile fiind tocmai cei care au pus la cale evenimentul. "Respectarea desfasuratorului, o paza mai severa in jurul scenei, o locatie mai buna" sunt doleantele lui Cotabita. "Si niste trofee care sa justifice titulatura de «gala»", completeaza producatorul Cornel Diaconu."