x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O invazie neasteptata - Romanii, a doua comunitate din Irlanda

O invazie neasteptata - Romanii, a doua comunitate din Irlanda

de Roxana Roseti    |    04 Feb 2007   •   00:00
O invazie neasteptata - Romanii, a doua comunitate din Irlanda

Romanii se situeaza pe locul al doilea in ceea ce priveste numarul cererilor de imigrare in Irlanda, depuse dupa 1 ianuarie 2007.

Conform editiei electronice de ieri a cotidianului Irish Independent, romanii sunt depasiti de polonezi si ii devanseaza pe lituanieni si letoni. Statisticile precizeaza ca in Irlanda intra zilnic aproximativ o suta de imigranti romani, pe numele lor fiind eliberate 1.329 de numere de securitate sociala, incepand de la 1 ianuarie 2007, desi ei nu beneficiaz" deocamdata de libertate deplina pe piata fortelor de munca din aceasta tara.

PRIN SURPRINDERE. Numarul romanilor care au primit numarul de securitate sociala, necesar pentru a obtine un permis de munca, pare sa fi sporit cu 700 de persoane in a treia saptamana din ianuarie si isi continua tendinta crescatoare, adauga Irish Independent, care subliniaza ca aceste cifre i-au luat prin surprindere pe analisti. Romanii si bulgarii continua sa solicite permise de munca in Irlanda, desi firmele care doresc sa-i angajeze trebuie sa dovedeasca mai intai ca nu au reusit sa angajeze muncitori din alte state membre ale UE. In plus, multi dintre ei profita de faptul ca liber-profesionistii pot ramane pe perioada nedeterminata pe teritoriul irlandez. "Dat fiind numarul in crestere al subcontractorilor care activeaza in domeniul constructiilor, este foarte probabil ca acest sector sa devina una dintre principalele surse de locuri de munca pentru romani", afirma economistul Brian McCormick, citat de Irish Independent.

Publicatia reaminteste ca in mai 2004, cu ocazia valului de extindere a UE, Irlanda, Marea Britanie si Suedia au fost singurele tari care nu au impus restrictii pe piata fortelor de munca pentru lucratorii din aceste tari, confruntandu-se prin urmare cu un aflux mare de imigranti. Pentru a preintampina repetarea fenomenui, Irlanda a decis sa restrictioneze, temporar, accesul romanilor si bulgarilor pe piata fortelor de munca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007.

×
Subiecte în articol: observator Irlanda