x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti trimite un infractor acasă, iar pe altul, la... cursuri de perfecţionare în Anglia

O judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti trimite un infractor acasă, iar pe altul, la... cursuri de perfecţionare în Anglia

de Adriana Oprea-Popescu    |    27 Mai 2014   •   17:26
O judecătoare a Curţii de Apel Bucureşti trimite un infractor acasă, iar pe altul, la... cursuri de perfecţionare în Anglia

De când şedinţele au devenit secrete, iar motivările judecătorilor – inaccesibile presei şi opiniei publice, arestul preventiv pare a fi doar un moft. Instanţele dau dovadă de clemenţă şi dispun arestul la domiciliu şi în cazul unor infractori recidivişti care au demonstrat, în repetate rânduri, că reprezintă un real pericol public.

Nuţu Cămătaru, arest la domiciliu
Decizia pe care a luat-o ieri un magistrat al Curţii de Apel Bucureşti întrece însă orice imaginaţie. Judecătoarea Mădălina Elena Grecu a admis cererea formulată de inculpatul Balint Ion, alias Nuţu Cămătaru, dispunând înlocuirea măsurii arestării preventive a acestuia cu măsura preventivă a arestului la domiciliu care, atenţie!, “urmează să fie verificată după cel mult 60 de zile, începând cu data de 26 mai 2014”. După 60 (şaizeci) de zile înseamnă pe la sfârşitul lunii iulie... !

Cu alte cuvinte, judecătoarea nu numai că nu se arată preocupată de faptul că inculpatul ar putea să nu respecte măsura preventivă, dar le transmite şi organelor însărcinate cu supravegherea judiciară să ia poziţia de “pe loc repaus”. Vreo două luni... Timp în care Nuţu n-ar trebui stresat, în opinia magistratului, care nu precizează, în minuta încheierii, şi “perioada determinată” pentru care a dispus această măsură (aşa cum prevede art.221, alin.1 din Codul de Procedură Penală).

Mai mult, în aceeaşi încheiere de ieri, judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis cererea formulată, în acelaşi dosar, de inculpatul Preda Adrian Lucian, dându-i acestuia voie să părăsească teritoriul României în perioada 31 mai – 16 iunie 2014, “pentru deplasarea în Marea Britanie, în vederea susţinerii unui stagiu de pregătire profesională”. Judecătoarea invocă art. 215 alin. (8) din Codul de Procedură Penală, care prevede că “procurorul (n.r. – şi nu judecătorul!) care a luat măsura (n.r. – controlului judiciar) poate dispune, din oficiu sau la cererea motivată a inculpatului, prin ordonanţă, impunerea unor noi obligaţii pentru inculpat ori înlocuirea sau încetarea celor dispuse iniţial, dacă apar motive temeinice care justifică aceasta.”

CV-ul profesional

Dacă ne-am baza numai pe minuta încheierii, am putea crede, în mod eronat, că inculpatul Preda Adrian e vreun savant încă necunoscut, care face cercetări pentru a descoperi leacul cancerului, iar “stagiul de pregătire profesională” este imperios necesar, pentru salvarea vieţilor a milioane de oameni.

Adrian Preda face parte din “Clanul Sportivilor”. Este fratele lui Eugen Preda, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru furtul armelor de la Ciorogârla. Cei doi au fost cercetaţi atunci, alături de alţi 15 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic ilicit internaţional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, precum şi pentru alte fapte. În acest dosar, Adrian Preda, cel pe care judecătoarea Grecu îl trimite în Marea Britanie la un “stagiul de pregătire profesională”, a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare.

La începutul acestui an, Adrian Preda a fost cercetat, alături de alţii, pentru că ar fi cerut taxa de protecţie unor transportatori. Procurorii suspectau că Preda şi alţi membri ai clanului condus de el sunt implicaţi într-un scandal care a avut loc în octombrie 2013, în faţa unui restaurant din zona Piaţa Gorjului, din Capitală, când un bărbat a fost snopit în bătaie. Victima a stat o lună de zile în comă.

Clanul “Cămătarilor” şi al “Sportivilor”
Nuţu Cămătaru şi Adrian Preda au fost arestaţi într-un dosar în care sunt cercetaţi, alături de alţi 52 de inculpaţi, printre care şi Sile Cămătaru, fratele lui Nuţu, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003, art.7).

Din probele administrate în dosarul penal instrumentat de procurorii DIICOT rezultă că activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, membrii celor două grupări rivale (clanul “Cămătarilor” şi cel al “Sportivilor”) au provocat conflicte stradale, în spaţiul public, în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti, situaţii ce au avut drept consecinţă directă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a mai multor persoane.

Pe de altă parte, procurorii DIICOT au probat şi un alt aspect al activităţii infracţionale a inculpaţilor, aceştia fiind acuzaţi că au săvârşit infracţiuni de violenţă, generatoare de beneficii financiare substanţiale, în principal prin acordarea/recuperarea unor împrumuturi de bani cu camătă.

Procesul în care Nuţu Cămătaru şi Adrian Preda sunt inculpaţi se judecă, din iulie anul trecut, la Curtea de Apel Bucureşti. La 19 decembrie 2013, instanţa a dispus eliberarea sub control judiciar a lui Preda, cu obligarea acestuia de a nu părăsi localitatea. Măsura a fost ridicată ieri, Preda fiind trimis la studii, în străinătate. Iar Nuţu Cămătaru acasă, cu recomandarea, venită din partea judecătoarei, să nu fie deranjat prea curând de poliţiştii însărcinaţi cu supravegherea lui.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată.

×
Subiecte în articol: nutu camataru