Mult așteptatul ordin comun al ministrului Sănătății și al celui al Administrației și Internelor care face referire la impunerea obligativității purtării măștilor medicale de protecție în spațiile publice închise, în magazine și în mijloacele de transport în comun, a fost publicat, la finalul săptămânii trecute, în Monitorul Oficial al României.
Din acel moment, această obligativitate opererează cu titlu de lege. Conform ordinului, masca, o dată purtată, nu se refolosește, ci se aruncă. O mască nu poate fi purtată mai mult de patru ore. O persoană activă trebuie să folosească, în medie, zilnic, dacă respectă cu strictețe toate prevederile acestei reglementări, minimum șase astfel de măști medicale, ceea ce înseamnă un cost lunar de 720 de lei.
Acest lucru reprezintă o afacere de nu mai puțin de 2,25 de miliarde de euro, în prima lună a stării de alertă. În cazul în care starea de alertă va fi prelungită, afacerea devine una de-a dreptul spectaculoasă - 4,5 miliarde de euro. Mai mult de 2 la sută din PIB.
Mai mult, impunerea obligativității verificării temperaturii conduce la achiziționarea a cel puțin 150.000 de termometre digitale, ceea ce înseamnă o altă afacere, de aproximativ zece milioane de euro.
Cât privește soluțiile dezinfectante, pe bază de biocide sau alcool, impuse a fi folosite obligatoriu, prin ordine ale miniștrilor, cantitatea acestora, pe perioada stării de alertă este absolut imposibil de cuantificat. Este vorba despre alte sume, cuprinse între sute de milioane și chiar miliarde de euro. Știm cine plătește acești bani, însă va fi foarte interesant de aflat, la finalul acestei crize, cine va beneficia de această afacere fără precedent. Devenită obligatorie prin acte guvernamentale.
Masca obligatorie este imposibil de evitat, odată ce a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul comun al ministrului Sănătății nr. 878/22 mai 2020 și al ministrului Afacerilor Interne nr. 81/22 mai 2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, pe durata stării de alertă. Interesant este că acest ordin nu a fost semnat de Nelu Tătaru, ci a fost semnat pentru el de secretarul de stat Romică Andrei Baciu.
Astfel, masca a devenit un accesoriu ce nu poate lipsi din dotatrea nimănui care trăiește, muncește, călătorește sau pur și simplu există pe teritoriul României. Iar Ordinul citat ne dezvăluie amploarea afacerii care se află în spatele lui. Astfel, aflăm că masca de protecție „trebuie purtată în orice spațiu public închis, în orice spațiu comercial, în orice mijloc de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații”.
Actul normativ arată și cum trebuie utilizată corect această mască obligatorie. Se arată clar că „măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu substanțe pe bază de alcool sau cu apă și săpun”. Mai aflăm că „masca trebuie schimbată o dată la patru ore și ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat”. “Masca nu se atinge în timpul purtării. În cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate”.
Foarte important, conform acestui ordin, „după folosire, masca se aruncă imediat într-un coș de gunoi, după care se igienizează mâinile”. „Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale”. „În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță, inclusiv în spațiile deschise și chiar la domiciliu”.
Câteva categorii, exceptate
Ordinul citat prevede și o serie de excepții cu privire la obligativitatea purtării acestei măști, pe perioada instituirii stării de alertă. Un astfel de caz este acela al angajatului care se află singur în birou. Evident, dacă el trece către biroul său sau de la biroul său către ieșire prin locuri în care se află și alte persoane ori dacă biroul său este vizitat de alte persoane, este obligat să poarte masca. O altă categorie exceptată sunt persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare.
Nu sunt obligate să poarte masca, doar în timpul muncii, persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum ar fi în condiții de temperatură ridicată sau de umiditate crescută.
Prezentatorii de televiziune și invitații acestora sunt scutiți de portul măștii, însă cu condiția respectării unei distanțe fizice între ei de trei metri. Dar, evident, doar în studio. Pe holuri, la intrare, la machiaj, în redacție, se poartă masca. Mai sunt exceptați de la portul măștii medicale, pe perioada stării de alertă, vorbitorii în public, în spațiile interioare, cu condiția unei distanțe de trei metri față de alte persoane și doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incinta respectivă. Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani nu sunt obligați să poarte masca de protecție.
720 de lei pe lună, de persoană fizică
Acum să facem un calcul. Toate persoanele care au vârsta mai mare de 5 ani, cu excepțiile prezentate mai sus, dintre care majoritatea sunt temporare, trebuie să poarte masca de protecție atunci când se află în spații publice închise și atunci când circulă cu un mijloc de transport în comun. Așa cum vom arăta mai jos, trebuie purtată masca și în metrou, în tramvai, în autobuz, în troleibuz, în tren, în avion, în taxi, în autocar și chiar în mașina personală, atunci când transportăm pasageri cu care nu locuim la aceeași adresă.
Din prevederile ordinului citat, înțelegem în mod clar că masca de protecție nu poate fi purtată mai mult de patru ore, ea trebuind schimbată și că nu poate fi refolosită, odată ce a fost dată jos de pe față, aruncându-se imediat la coșul de gunoi.
Pornind de la aceste informații, propunem următorul scenariu. Orice persoană care muncește este obligată să poarte, pe perioada unui program de opt ore, două măști medicale. Drumul de acasă către birou, în cazul utilizării unui singur mijloc de transport în comun, presupune o altă mască. Dacă se folosesc două mijloace de transport în comun și prima mască este dată jos, sunt necesare două măști. Același lucru se întâmplă și la drumul de întoarcere, de la locul de muncă la domiciliu.
Orice pătrundere într-un spațiu public închis, fie că este vorba despre magazine, farmacii, piețe închise, notariate, instanțe de judecată, primării, prefecturi, operatori de cablu sau telecomunicații este condiționată de purtarea măștii. Așadar, zilnic, o persoană trebuie să folosească între 5 și 8 măști de protecție, pe perioada stării de alertă. Facem o medie și spunem că sunt necesare 6 măști, pe zi, de persoană activă.
La un preț de 4 lei pentru o mască, fiecare astfel de persoană activă va fi nevoită - în cazul în care respectă cu strictețe, fără să se abată nici măcar o secundă, de la prevederile acestui Ordin – să folosească 180 de măști în 30 de zile, ceea ce înseamnă o cheltuială de 720 de lei.
Conform datelor Institutului Național de Statistică date publicității la sfârșitul anului trecut, în România erau în evidențe aproximativ șapte milioane de persoane active, la care se adaugă alte aproximativ cinci milioane de pensionari. Adunând la aceștia încă aproximativ trei milioane de persoane care circulă, rezultă un total de aproximativ 15 milioane de oameni vizați direct de obligativitatea purtării măștii în condițiile descrise mai sus. Asta înseamnă, în 30 de zile de perioadă de stare de alertă, 10.800.000.000 de lei pentru măști.
Actuala stare de alertă expiră în data de 18 iunie, însă, în funcție de evoluția epidemiei, Guvernul poate lua în calcul să prelungească, așa cum permite și Legea nr. 55/2020, starea cu încă 30 de zile. Ceea ce ar conduce, inevitabil, la dublarea sumei cheltuite pe măști, ajungându-se la 21.600.000.000 de lei, adică 4,5 miliarde de euro. Peste 2 la sută din PIB-ul României pe anul 2019.
Verificarea temperaturii, afacere de 45 de milioane de lei
Același ordin care impune masca obligatorie mai instituie regula draconică a verificării temperaturii corporale. Chiar dacă, în comparație cu suma exorbitantă rezultată din măști, afacerea termometrelor este mult mai mică, nu este nici ea de ignorat. „Triajul epidemiologic: obligatoriu de efectuat, în perioada stării de alertă, la intrarea într-o incintă a instituțiilor autorităților publice și private care derulează operațiuni cu publicul (inclusiv în magazine și în sediile profesioniștilor), înseamnă dotarea acestor spații cu termometre.
Este vorba despre termometre digitale, iar toate aceste locuri trebuie să asigure termometre pentru angajați, care sunt, de asemenea, conform ordinului, supuși triajului epidemiologic, respectiv verificarea temperaturii corporale cu dispozitive medicale dedicate non-contact și care să fie capabile să depisteze temperatura corporală mai mare de 37,3 grade Celsius.
Același lucru este obligatoriu, prin ordin, la accesul persoanelor fizice în toate spațiile publice și private cu public și la punctele de lucru sau sediile secundare ale acestora. Luând ca scenariu existența a 150.000 de astfel de spații, la suprafața României, rezultă că trebuie achiziționate minim 150.000 de astfel de dispozitive medicale de verificare obligatorie a temperaturii corporale.
Consultând site-urile de specialitate, dar și ofertele magazinelor on-line care comercializează astfel de dispozitive, aflăm că un termometru digital, de tipul celor utilizate de paznicii de magazine, costă minimum 300 de lei. Există și dispozitive al căror preț se situează între 700 și 900 de lei. Luând prețul minim și înmulțindu-l cu 150.000 de spații, conform scenariului vizat, rezultă că avem de-a face cu o afacere de 45 de milioane de lei – 9.375.000 de euro.
„Oceane” de dezinfectanți și substanțe biocide
Un alt ordin emis pentru perioada stării de alertă, o altă afacere incredibilă. Însă această afacere nu poate fi evaluată, fiind imposibil de estimat cantitatea ce urmează să fie achiziționată și folosită. Este vorba despre Ordinul comun al ministrului Afacerilor Interne nr. 79/22 mai 2020 și nr. 988/18 mai 2020 al ministrului Transporturilor, semnat pentru acesta din urmă de secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, vizează măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă.
Coroborând acest ordin cu cel descris mai sus, aflăm în ce condiții este obligatorie folosirea dezinfectanților pe bază de biocide, de alcool sau a șervețelelor care au acest rol.
* Operatorii aerieni sunt obligați să doteze aeronavele cu substanțe dezinfectante. Personalul navigant este obligat să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectanți pe bază de alcool după fiecare interactțiune cu pasagerii. Accesul în cabina de pilotaj este permis pentru operațiuni de dezinfectare. Aeronava trebuie să fie dezinfectată după fiecare rotație.
* În aeroporturi, se va crește frecvența de realizare a operațiunilor de dezinfecție a suprafețelor și volumelor cu substanțe biocide la fiecare patru ore, a grupurilor sanitare la fiecare două ore și se amplasează covoare cu soluție dezinfectantă pe fluxurile de circulație ale pasagerilor și personalului. Sunt amplasate dozatoare cu dezinfectant sau cu șervețele dezinfectante pe fluxurile pasagerilor și personalului la intrarea în terminale și în zona porților de îmbarcare.
* În privința transportului rutier, în zona de acces a pasagerilor și în mijlocul de transport se montează dozatoare cu soluție dezinfectantă. Înainte de plecarea în cursă, se efectuează obligatoriu dezinfectarea mijlocului de transport.
* La călătoria cu taxiul, taximetristul trebuie să fie dotat cu dezinfectant pe bază de alcool, Dacă taximetristul mânuiește bagajele clientului, își dezinfectează obligatoriu mâinile. Taximetristul este obligat să dezinfecteze zilnic interiorul vehiculului.
* Transportul naval presupune obligatoriu dezinfectarea locurilor de îmbarcare și de debarcare. La grupurile sanitare se montează dispozitive cu dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool. La fel și în zona de îmbarcare/debarcare. Este obligatorie dezinfectarea navei cu substanță biocidă. Nava este obligatoriu dotată cu dozatoare de dezinfectanți pe bază de alcool.
* În gările feroviare se montează dozatoare cu dezinfectant pe bază de alcool. În spațiul gării, inclusiv în toaletele publice, se fac periodic acțiuni de dezinfectare, la fiecare patru ore.
* În spațiile Metrorex, în zonele publice, cât și pe suprafețele comune cu care călătorii intră în contact, este obligatorie dezinfectarea cu substanțe biocide.
* Orice manipulare a măștii de protecție presupune igienizarea mâinilor cu substanță dezinfectantă pe bază de alcool
* La intrarea în firme, în spații publice și private închise, se dezinfectează mâinile.
* La intrarea în lăcașurile de cult se dezinfectează mâinile, În cazul atingerii unor obiecte de cult, în timpul ritualurilor religioase, acestea se dezinfectează, Toate suprafețele din lăcașurile de cult atinse de credincioși sunt dezinfectate o dată la patru ore.