x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

06 Oct 2006   •   00:00

10:09 - ACCIDENT

HUNEDOARA. O persoana si-a pierdut viata si alte sapte au fost ranite intr-un accident rutier produs pe raza comunei Lapugiu de Jos.
CONSTANTA. Taxa de acces in statiunea Mamaia va fi reintrodusa incepand cu 1 ianuarie 2007, a afirmat primarul Radu Mazare.

10:14 _MASURI

CEATA. Vizibilitatea scazuta, sub o mila maritima, a determinat suspendarea temporara a manevrelor de navigatie in Porturile Constanta Nord si Constanta Sud, precum si tranzitul spre Canalul Dunare - Marea Neagra prin Ecluza Agigea.
CADOU. Premierul Tariceanu a primit ieri cadou o orteza lombara din partea cercetatorilor prezenti la expozitia Inventika 2006 din cadrul Targului International Bucuresti (TIB). Un astfel de "brau" a primit luni de la aceiasi inventatori si presedintele Traian Basescu.

IN MEMORIAM - Fundatia Laura Stoica
O noua organizatie culturala isi deschide portile. Este vorba despre Fundatia Laura Stoica. Luni, 9 octombrie 2006, la ora 12:30, intr-o conferinta de presa vor fi prezentate proiectele fundatiei. Intalnirea va avea loc in apartamentul in care a locuit Laura Stoica, situat pe Bulevardul Unirii nr. 63, bloc F4, et. 4, ap. 64, interfon 64 (vizavi de Magazinul Zepter). Data lansarii nu este intamplatoare: la 10 octombrie 2006, Laura Stoica ar fi implinit 39 de ani.

CANDIDATURA - Iliescu nu vrea in PE de dorul Ninei
Desi presa a vehiculat zvonul ca numele lui Ion Iliescu s-ar afla pe o lista a viitorilor europarlamentari sustinuti de PSD, fostul presedinte refuza ipoteza. Motivul: Iliescu nu suporta despartirea de sotie. "Am 76 de ani. Nu mai este atat de usor. Pe de alta parte, nu ma pot desparti... Nu pot sa iau sotia dupa mine nici in tara", a declarat ieri Iliescu. (M. Iordache Apostol)

ATENTIONARE - Averse bogate si vijelii
Vremea va continua sa se inrautateasca astazi si vor fi vijelii si averse de ploaie insemnate cantitativ. In nordul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei, Carpatii de Curbura si Carpatii Meridionali, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi bogate, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Cantitatile de apa vor depasi local 20-25 l/mp si izolat chiar 40-50 l/mp. Si in Capitala astazi temperatura va scadea cu aproximativ zece grade si va ploua temporar. (Dana Purgaru)

GRIPA AVIARA - Bani pentru combatere
Romania a primit un imprumut de 29,6 milioane de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru finantarea Proiectului "Prevenirea si combaterea extinderii gripei aviare". Costul total al proiectului este de 37,5 milioane de euro, diferenta fiind suportata de la buget. Banii vor fi folositi pentru cresterea capacitatii de supraveghere, diagnostic si cercetare a gripei aviare, dar si pentru modernizarea sectiilor unor spitale, astfel incat sa faca fata unei eventuale epidemii.

TERMOFICARE - Adio debransari de anul viitor
Din martie 2007, nici un apartament nu mai poate fi debransat decat daca asociatia de proprietari decide sa se debranseze, potrivit Legii energiei termice. Legea nu va functiona retroactiv, cei care au centrale termice individuale nu vor fi obligati sa se rebranseze. Prevederea va lovi masiv in libertatea de alegere a consumatorilor. Este de semnalat faptul ca investitiile din cadrul programului "Termoficarea", pentru reducerea pierderilor, sunt in intarziere. (A.N. Ionescu)

RAMNICU-SARAT - 32 tone de benzina s-au rasturnat
O cisterna cu 32 de tone de benzina s-a rasturnat ieri pe DN 2 E 85, in apropiere de Ramnicu Sarat. Autovehiculul trebuia sa ajunga in Republica Moldova. In apropiere de Ramnicu Sarat cisterna a lovit un camion cu porumb care circula pe acelasi sens de mers. In urma impactului cisterna s-a rasturnat, iar in momentul in care pompierii incercau sa intrerupa curentul taind bornele de la bateria masinii s-a produs o scanteie care a provocat incendiul.

HUNEDOARA - Termen in procesul aurarilor
Astazi, la Tribunalul Hunedoara se judeca un nou termen in procesul intentat celor 13 indivizi acuzati ca ar fi cautat, gasit si traficat ilegal obiecte dacice extrem de valoroase. In rechizitoriu se arata ca acuzatii, cunoscuti sub numele de "aurari", ar fi gasit in situl arheologic din Muntii Orastiei 15 bratari dacice din aur masiv pe care le-au comercializat in tara si in strainatate. Audierile de astazi sunt cu atat mai importante cu cat una dintre bratari a fost recuperata saptamana trecuta la Paris. (Monalise Hihn)

TRANSPORTURI - Bechtel ar putea pierde contractul
Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat ca este posibila rezilierea contractului cu compania americana Bechtel din cauza nerespectarii termenelor de executie ale Autostrazii Transilvania. Lucrarile au inceput in 2004, in baza unui contract in valoare de 2,2 miliarde euro incheiat cu Bechtel, insa au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor acordate de guvernarea precedenta. (Elena Stan)

INVATAMANT - Contraoferta profesorilor - 16,6%
Profesorii cer majorarea salariilor cu o medie de 16,6% in 2007, mai exact 10% in plus de la 1 ianuarie si 20% de la 1 septembrie, alocarea a 6 procente din PIB pentru educatie, dar si raportarea fondurilor pentru infrastructura necheltuite. Dupa o alta runda de negocieri cu guvernantii, esuata, care a avut loc miercuri, liderii sindicalistilor au venit ieri cu o contraoferta. Executivul propunea o crestere de 6% de la 1 aprilie si 10% de la 1 octombrie anul viitor. (E.M.)

VERDICT - Ministrul Apararii revine in functie
"Procurorii au constatat ca nu sunt elemente constitutive pentru nici una dintre infractiunile pentru care a fost acuzat si suspendat ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. Acuzatiile nu sunt probate in nici un fel, iar anchetatorii vor dispune maine (n.r. - azi) neinceperea urmaririi penale (NUP)!", a declarat ieri aparatorul lui Atanasiu, avocatul Cristian Iordanescu. Verdictul in ancheta declansata la plangerea Adrianei Saftoiu si a lui Eugen Bejinariu a intervenit in termenul de 45 de zile prevazute de lege pentru anularea suspendarii, astfel ca seful statului, dupa cum a precizat ieri, este obligat sa-l repuna pe Atanasiu in functie. (V.F.)


MARFA DE CONTRABANDA. Gruparea Mobila de Jandarmi Timis a capturat, din pietele din Timisoara, zeci de cartuse de tigari si numeroase sticle de bautura. Marfa urma sa fie comercializata pe piata neagra aducand profituri uriase contrabandistilor.
×
Subiecte în articol: observator