x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

22 Feb 2007   •   00:00
16:50 - INTERVENTIE
DEVA. Angajatii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta au salvat un cal cazut in canalul colector al statiei de epurare.
INCENDIU. Cabina locomotivei unui marfar ce transporta combustibil a luat foc la intrarea in gara localitatii brasovene Cristian.
16:55 - JUSTITIE
CEAUSESCU. Instanta care judeca procesul privind deshumarea sotilor Ceausescu a trimis o noua adresa Administratiei Cimitirelor, cerand sa i se indice exact locurile de veci ale acestora in planul cimitirului Ghencea. Avocatul lui Valentin Ceausescu a apreciat ca se incearca tergiversarea procesului.
FNA. Curtea de Apel Bucuresti a respins ca nefondat recursul Ioanei Maria Vlas, arestata preventiv in dosarul FNA, astfel incat ea ramane dupa gratii. Vlas, singurul arestat din dosarul FNA, a mai incercat sa obtina punerea in libertate si a fost chiar la un pas de a iesi din arest.

SESIZARE - Muncitori romani discriminati
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ieri ca restrictiile autoritatilor spaniole pentru muncitorii romani contravin legislatiei europene privind libera circulatie a fortei de munca. Pentru a lucra mai mult de sase luni in Spania, romanii trebuie, pe baza pasaportului, sa solicite viza la ambasada, desi, in calitate de cetateni ai unei tari membre a Uniunii Europene, pot intra in celelalte tari membre doar cu buletinul, sustine BNS. BNS si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca au transmis forurilor europene o plangere impotriva Ministerului spaniol al Muncii. (Catalin Pruteanu)

SRI - Privatizarea Petrom, raport desecretizat
Seful SRI, George Maior, a anuntat ieri ca urmeaza sa trimita comisiei parlamentare de resort un raport desecretizat referitor la privativarea Petrom si altul cu privire la evenimentele legate de autonomie din Tinutul Secuiesc. Rapoartele referitoare la cele doua teme au fost discutate ieri la Comisia SRI, unde Maior a fost audiat. Acesta a precizat ca "SRI a realizat in decursul timpului informari catre presedinte, guvern, premier, ministru de Interne, Parchet cu privire la ce se petrecea in Tinutul Secuiesc". (Dana Piciu)

LICITATIE - Sapte oferte pentru autostrada
Sapte companii au depus oferte pentru constructia primului segment, de 19,5 kilometri, al autostrazii Bucuresti - Ploiesti. Ofertele individuale au venit de la Lena - Portugalia (556,1 milioane de lei), Aktor - Grecia (553,8 milioane de lei) si Vegyepszer - Ungaria (773,9 milioane de lei). Celelalte oferte au fost depuse de consortiile Pizzarotti-Tirrena Scavi (Italia) - 514,6 milioane de lei, Colas Romania-Consilier Construct - 533,4 milioane de lei, Euroconstruct-UMB Spedition-PA&CO-Comaxa - 589,1 milioane de lei si Max Bogl-Astaldi-Technologica - 744,9 milioane lei.

"CORECTIE" - I-a smuls parul din cap elevei sale
O fetita de 7 ani din Techirghiol, eleva in clasa intai la liceul din localitate, sustine ca a fost trasa de par de invatatoarea sa atat de tare, incat femeia a ramas cu un smoc in mana. Dascalul s-ar fi enervat, pentru ca micuta a scris gresit un titlu. "Mi-a povestit ca pe un coleg l-a dat cu capul de tabla (...) Acum trebuie sa merg cu ea la psiholog, ca e traumatizata", ne-a povestit mama fetei. Femeia a depus plangere la politie. Consiliul Profesoral al scolii a sanctionat-o pe invatatoarea Mihaela Neagu doar cu observatie scrisa. (Paula Tudor, Emilia Sava)

PARLAMENT - Spor de iradiere pentru angajati
Conducerea Camerei Deputatilor a decis ieri sa acorde tuturor angajatilor un spor de 10% din salariul de baza pentru iradierile la care acestia sunt supusi din cauza antenelor amplasate pe cladire. Angajatii de la Senat beneficiaza deja de acest spor. Desi la inceput nu a fost de acord, conducerea Camerei a constatat ca este obligata de lege sa plateasca acesti bani. OUG 10/2007 prevede acordarea unor astfel de sporuri pentru personalul bugetar care lucreaza in conditii vatamatoare. (Carmen Vintila)

ALERTA - Grenada la Portile de Fier
O grenada defensiva de fabricatie autohtona, care avea legata de inelul focosului o sfoara si care era pregatita pentru detonare, a fost descoperita in noaptea de marti spre miercuri de personalul de paza al Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier II - Baraj Gogosu. Pirotehnistii sustin ca grenada este de fabricatie relativ recenta. Dispozitivul a fost ridicat de autoritati, iar politia a declansat o ancheta. (Dumitru Stoichita)

VASLUI - Viroza a mai ucis un bebelus
Numarul copiilor care au murit in urma epidemiei de viroze de la sectia de nou-nascuti a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui a ajuns la trei. Bebelusul avea doar doua saptamani. In total, sapte copii s-au imbolnavit, unul din ei ajungand in stare grava la Spitalul de Copii Sfanta Maria din Iasi. Infectia intraspitaliceasca a pornit dupa ce cadrele medicale nu au observat ca o mama sufera de viroza respiratorie si au internat-o in sectie. (Ana Ionascu)

HUNEDOARA - Substante toxice disparute
Zeci de piese care contin substante periculoase ce favorizeaza aparitia cancerului au disparut ieri de la Mittal Steel Hunedoara. Este vorba de 21 de condensatori electrici cu ulei cancerigen, depozitati in curtea societatii si care au disparut. Mittal Steel a fost amendat cu 100.000 RON, iar comisarii de mediu au sesizat Politia si Parchetul pentru continuarea cercetarilor si luarea masurilor ce se impun. (Alexandru Nastase)

Bogdan Baraghin/MEDIAFAX FOTO

CU JALBA-N PROTAP. Aproape o suta de taximetristi independenti s-au adunat in Piata Constitutiei din Capitala pentru a lua startul unei curse spre Bruxelles. "Marsul disperarii" este o forma de protest fata de Legea taximetriei - care, spun nemultumitii, le incalca dreptul la munca - si va trece prin Ungaria, Austria si Germania. La destinatia finala, taximetristii vor sa intre in greva foamei in fata Parlamentului European.
×
Subiecte în articol: observator milioane