x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

18 Dec 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

Referendum - "Ighen" autonomiei
Aproape toti locuitorii din patru comune covasnene unde s-a organizat referendum pentru autonomia Tinutului Secuiesc au raspuns afirmativ, potrivit Mediafax. Referendumul intern privind autonomia Tinutului Secuiesc s-a terminat, sambata seara, in patru localitati din zona orasului Baraolt, Scaunul Bardoc-Miklosvarszek. Consiliul Secuiesc - Scaunul Baraolt a decis ca in perioada 16-23 decembrie sa organizeze acest referendum intern, neoficial.

Renegocieri - Vosganian are planuri mari
Romania ar putea cere renegocierea contractului de privatizare a Petrom, pentru a schimba legea petrolului, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian. "Nu putem rezolva nimic daca nu se permite renegocierea contractelor", a declarat Vosganian. Romania poate plati grupului OMV daune de pana la 1,5 miliarde de euro, daca modifica pana in 2014 redeventele aferente extractiei petrolului si gazelor. De asemenea, ministrul Economiei crede ca pana la sfarsitul anului este posibil transferul termocentralelor catre consiliile locale, pentru ca "ele sunt cele care fac politica locala". Varujan Vosganian mai doreste si restructurarea corpului de control pe care-l are la dispozitie in minister. (A.N. Ionescu) Loto 6/49 - Din nou report la categoria I Numerele castigatoare la extragerea de aseara la Loto 6/49 sunt: 46, 19, 16, 48, 12, 3. Marele premiu a ramas in vistieria Loteriei Romane, reportul ajungand la suma de 6.422.851 RON. La categoria a II-a au fost 17 castiguri a cate 16.995 RON, iar la categoria a III-a - 815 castiguri a cate 531 RON. Numarul extras la noroc este 9771140.

Licente de zbor - Berceanu, suparat pe operatori
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat ca toti operatorii de zbor vor fi reverificati, iar cei care nu indeplinesc conditiile vor ramane fara licenta, potrivit Antena 3. Mai mult, el a criticat serviciile pe care companiile low-cost le ofera pasagerilor. Supararea vine in urma incidentelor tot mai dese in care au fost implicate aeronave ale companiilor low-cost. Reprezentantii companiilor aeriene nu sunt insa ingrijorati de verificarile cerute. Ei resping criticile referitoare la vechimea sau echiparea aeronavelor.

CONCURS - Ia-ti Logan Break!
Perioada de revendicare a premiilor din data de 16 decembrie la concursul "Ia-ti Logan de JURNAL. Acum in varianda Break!" se prelungeste pana luni, 18 decembrie, ora 12:00. Serii castigatoare: Logan Break JN03WVX Jackpot(1.400 lei) JN20PMB Premii de 100 lei: JN48JQG, JN16LFH, JN36TNG, JN56BYC, JN30AAI, JN10ZXR, JN04NLD, JN45OQI, JN13TVT, JN22CJC Telefon: JN54MJN. Pentru revendicarea premiilor puteti suna la numerele 021.318.20.20 sau 021.318.20.28.

Piata Romana - Lupoaica, la restaurat
Lupoaica, impreuna cu Remus si Romus, a disparut, insa pe mani bune, intr-un atelier pentru a fi restaurata. Intr-o luna va fi pusa la locul ei. Statuia, copie realizata din bronz, a fost data in 1906 de catre municipalitatea din Roma. De atunci, a fost mutata periodic dintr-un loc in altul. Celebrul monument a schimbat sase socluri. Lupoaica, impreuna cu fiii, a fost amplasata in Piata Romana in 1997, pe 5 mai, in prezenta presedintelui consiliului Republicii Italiene si a primului-ministru al Romaniei.

CEREMONIE - Ultimul contingent de militari in rezerva Ministerul Administratiei si Internelor va organiza azi, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, ceremonia de trecere in rezerva a ultimului contingent de militari in termen. La ceremonia organizata la sediul IGJR vor fi prezenti 400 de militari in termen, care si-au indeplinit stagiul in structurile MAI la nivelul garnizoanei Bucuresti, 320 la Jandarmerie si 80 la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

CIRCULATIE - Traficul pe DN 10 reluat in 7 zile
Traficul pe Drumul National 10, care face legatura intre judetele Buzau si Brasov, ar putea fi reluat in circa o saptamana. "Alunecarea s-a reactivat in decurs de o zi. E un volum foarte mare de pamant. Vom suplimenta numarul de utilaje pentru a grabi lucrarea. Probabil ca intr-o saptamana circulatia va fi redeschisa", a spus Dorina Tiron, directorului general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. DN 10 Buzau - Brasov a fost blocat definitiv, vineri seara, dupa producerea unei imense alunecari de teren care a antrenat mii de metri cubi de pamant si arbori smulsi din radacini.

PREVENIRE -O noua structura anticoruptie in MAI
Directia de prevenire si investigare a coruptiei si fraudelor reprezinta noua structura anticoruptie ce va functiona la Ministerul Apararii la inceputul anului viitor. Rolul acesteia va fi acela de a investiga coruptia, de a supraveghea licitatiile organizate de minister pentru achizitionarea de echipamente si de a verifica rezistenta la coruptie a angajatilor din institutie. In momentul de fata, exista o sectie antiocoruptie, dar, potrivit lui Sorin Frunzaverde, aceasta nu poate face fata cerintelor din institutie.

ENERGIE - Vosganian cere renegocieri
Romania ar putea cere renegocierea contractelor de concesiune a petrolului si gazelor aferente privatizarilor. "Trebuie sa schimbam legislatia minelor, a petrolului si energiei. Nu putem rezolva nimic, daca nu se permite renegocierea contractelor", a declarat sambata, la Iasi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, citat de Mediafax. Potrivit lui Vosganian, Romania a pierdut anual circa jumatate de miliard de euro pentru ca si-a negociat de pe pozitii slabe resursele naturale, indeosebi petrolul. Romania poate plati grupului OMV daune de pana la 1,5 miliarde de euro, daca modifica pana in 2014 redeventele aferente extractiei petrolului, conform contractului de privatizare a Petrom. (A.N. Ionescu)

COPIL DISPARUT - Daniel Muntean din Dumbravita
Daniel Muntean, in varsta de 4 ani, a disparut la 14 decembrie 2006. Baiatul locuieste in localitatea Dumbravita, jud. Brasov, iar la data disparitiei era imbracat cu pantaloni de stofa de culoare neagra, pulover albastru deschis cu dunga alba la maneca si patratele rosii. Purta ghete negre. Daniel este blond, are ochii caprui, fata rotunda si o pleaopa "cazuta" ca urmare a unui accident. Ultima oara baiatul a fost vazut in Gara Brasov impreuna cu fratele sau de 13 ani, bolnav psihic, cu care mergea la cersit. Cei care pot oferi informatii in legatura cu cei doi frati sunt rugati sa sune imediat la 112 sau la redactia Jurnalului National.

COMERT - Scad vanzarile de carne de porc
Cantitatile de carne de porc din productia interna vandute in decembrie sunt cu mult sub estimarile crescatorilor, desi preturile sunt in scadere, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele patronatului crescatorilor de porci din Romania. "In acest an, vanzarile noastre nu au crescut, desi preturile sunt mai mici cu circa 30.000 de lei vechi/kg, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a spus Caruz. El a precizat ca in prezent pretul unui kilogram de carne in carcasa este de 65.000 - 70.000 lei vechi, fata de 90.000 - 98.000 lei vechi in decembrie 2005.

REVOLUTIE - Clarificarea vine de la Justitie
"Revolutia din decembrie 1989 si tot ce a urmat este o problema nationala. Cred ca ar fi de dorit, cat mai repede, Justitia sa-si spuna cuvantul. Momentul in care Justitia va clarifica toate evenimentele va fi momentul unei clarificari nationale", a declarat ieri ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, in conferinta de presa. El a precizat astfel ca MApN are alte prioritati decat proiectul Uniunii Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere (UNCMRR), de amnistiere generala a faptelor comise in decembrie 1989. (V. Fotache)

BUCURESTI - "Marsul Libertatii", goana cu motociclisti
Liderul asocialtiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, Remus Cernea, a invitat 50 de motociclisti sa participe la "Marsul Libertatii", "ca semn al esentei libertatii urbane". Cum autorizatia pentru acestia nu a fost obtinuta in timp util, desi atentionat de fortele de ordine, potrivit Mediafax, Cernea a dispus in graba pornirea in mars doar a motociclistilor, astfel ca marsul s-a transformat intr-o cursa cu 50 de motociclete, cu viteza de 50 de kilometri pe ora, in jurul Casei Poporului. Organizatorul risca o amenda intre zece si 100 de milioane de lei vechi.

Sondaj BCS - Basescu - in Rai, Iliescu - in Iad
Daca ar avea puterea divina de a-i judeca pe politicieni si a-i trimite in lumea de dincolo impartiti in "buni" si "rai", 13,9 la suta dintre romanii cu drept de vot l-ar trimite intai pe presedintele Traian Basescu in Rai, urmat de Gigi Becali (10,2 l%) si Ion Iliescu (9,4 %), releva un sondaj BCS realizat in perioada 29 noiembrie-4 decembrie. In schimb, in fruntea listei cu politicieni care ar lua directia Iad romanii il pun pe Ion Iliescu (15,5 %). Urmatoarele optiuni pentru Iad sunt Traian Basescu (8,4%) si Adrian Nastase (7,6%).

Demersul Austriei - Presedintele nu neaga
Presedintele Traian Basescu a refuzat, la sosirea de la Consiliul European de la Bruxelles, sa comenteze amendamentul pe care Austria a incercat sa il introduca in concluziile CE, astfel incat salutul "calduros" adresat integrarii Romaniei sa fie schimbat cu sublinierea unei atente monitorizari. Intrebat daca exista o legatura intre acest demers si privatizarea PETROM, el a raspuns: "Oricine se poate gandi la amendamente. Nu s-a introdus insa nici unul". (O.S.)
×
Subiecte în articol: observator romania decembrie vosganian