x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Finanţelor: România a primit primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial pentru aderarea la OCDE

Ministerul Finanţelor: România a primit primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial pentru aderarea la OCDE

de Redacția Jurnalul    |    29 Feb 2024   •   21:12
Ministerul Finanţelor: România a primit primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial pentru aderarea la OCDE
Sursa foto: Lucian Alecu

OCDE a aprobat, în cursul acestei săptămâni, primul Aviz formal în cadrul unui comitet sectorial, în procesul de aderare a României la organizație, a anunțat joi Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget, obține primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE, a anunțat, printr-un comunicat, ministerul.

România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget în 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, și de Ioana Burlă, director general.

„Suntem pe deplin implicați în procesul de aderare, tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate și suntem dornici să colaborăm cu experții OCDE pentru a ne alinia la cele mai bune politici și practici OCDE”, a declarat secretarul de stat, în debutul evaluării.

Prezentarea delegației MF, în cadrul evaluării Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget, a vizat reformele întreprinse de România din perspectiva alinierii la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare.

„Au fost punctate progresele României prin raportare la cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:
i) eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea și realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
ii) capacitatea de a face față provocărilor bugetare existente și viitoare și de a aborda prioritățile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;
iii) acuratețea și accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparență și responsabilitate;
iv) supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente și existența unor mecanisme de implicare a cetățenilor”, transmite Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor îndeplinește rol de punct focal pentru Comitetul pentru Afaceri Fiscale (CFA) și pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget (SBO).

(sursa: Mediafax)

 

×