OBSERVATOR
Pretul sistemelor de comunicatii agreate de Ministerul Administratiei si Internelor in cadrul proiectului de securizare a frontierelor a fost dublat din condei, de la 40 la 80 milioane de euro.
Cea mai importanta componenta a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei (cerinta vitala de securitate in procesul de aderare la UE) este Sistemul de Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Aceasta componenta "inghite" si o felie semnificativa din cele 650 milioane de euro, cat costa proiectul de securizare.
Atribuirea contractului a fost, asa cum se stie, sarcina exclusiva a Ministerului Administratiei si Internelor, institutie care s-a vazut in situatia de a aloca fonduri impresionante diversilor subcontractori. Sunt insa semne tot mai vizibile ca acolo unde se manuieste mult cascaval nu pot lipsi soarecii.
Un exemplu este sistemul de comunicatii mobil terestru digital, ce ar urma sa fie folosit de politistii de frontiera. Variantei standardizate europene Tetra i-a fost preferata o gaselnita pe nume Tetrapol, foarte agreata de anumiti negustori autohtoni, precum si de cei care au carmuit Ministerul de Interne dupa retragerea lui Ioan Rus. Aceasta solutie, Tetrapol, urma sa coste 40 de milioane de euro - potrivit indicatiilor expertilor europeni care au realizat Studiul de fezabilitate a proiectului. Costurile au fost umflate, reiese din documentele aflate in posesia redactiei noastre, la 80 milioane euro, adica au fost dublate. Culmea este ca sistemul Tetrapol nu va face altceva decat sa dubleze sistemul Tetra, care trebuie instalat obligatoriu pana in 2007 (pentru ca il au ori si-l instaleaza toti vecinii si-n plus, ni-l cere UE).
Cele 40 de milioane platite in plus, in cadrul contractului cu EADS sunt destinate, sustin surse confidentiale, alimentarii intereselor unui cerc de afaceri autohton care deja a pus ochii (daca nu cumva cumva a batut si palma) pe subcontractarea achizitionarii unor componente ale sistemului. O afacere umflata cu pompa, care nu va intarzia sa provoace nemultumirea auditorilor europeni. Surse apropiate delegatiei UE la Bucuresti (de unde au pornit catre presa, se pare, primele informatii despre controversatul contract cu EADS) sustin ca, in viitorul apropiat, responsabilii romani insarcinati cu atribuirea contractului vor avea parte de-o bomba ce le va da serioase dureri de cap. (Valentin Zaschievici)Citește pe Antena3.ro