FĂRĂ ACOPERIŞ ● Cine-şi mai permite să-şi cumpere casă?
Viitor de aur ţara noastră are... Avem credite la bănci, le plătim din
salarii mici şi n-avem cu ce să ne cumpărăm un apartament amărît. Peste
90% dintre tinerii români nu-şi permit să locuiască în propria casă.
Asta rezultă din ultimul studiu al Agenţiei Naţionale pentru Tineret.
FĂRĂ ACOPERIŞ ● Cine-şi mai permite să-şi cumpere casă?
Viitor de aur ţara noastră are... Avem credite la bănci, le plătim din salarii mici şi n-avem cu ce să ne cumpărăm un apartament amărît. Peste 90% dintre tinerii români nu-şi permit să locuiască în propria casă. Asta rezultă din ultimul studiu al Agenţiei Naţionale pentru Tineret.
Tînăr vreau mereu să fiu,/ să trăiesc aşa cum ştiu,/ ca la 20 de ani,/ fără griji şi fără bani! Versurile ni se potrivesc numai parţial. Tinerii au griji, dar n-au bani nici la 20, nici la 30, nici la 40 de ani. Griji au din fragedă pruncie, cînd îşi dau seama, din ce în ce mai mulţi dintre ei, că «acasă» nu e în casa părinţilor, ci într-un apartament închiriat, iar în cazurile fericite, în casa bunicilor sau a altor rude. Deşi preţurile apartamentelor au scăzut în ultima vreme, tinerii nu-şi mai permit să-şi cumpere locuinţe pentru că nu au bani. “Nivelul veniturilor pe care le obţin, accesul la credite pe termen lung pentru achiziţia de locuinţe sau terenuri, precum şi situaţia existentă pe piaţa imobiliară – scumpirea excesivă a locuinţelor, a terenurilor în intravilan şi a materialelor de construcţii” sînt cauzele principale, arată ultimul studiu realizat de Agenţia Naţională pentru Tineret (ANT).
SĂRACI, DAR OPTIMIŞTI. “Se constată o pondere mare a tinerilor care nu deţin o locuinţă (co)proprietate personală (aproximativ 70%). Procentul acestora descreşte o dată cu creşterea grupei de vîrstă: de la circa 85% pentru cei din grupele de vîrstă 14-19 ani şi 20-24 ani, pînă la 60% pentru cei din grupa de vîrstă 25-29 ani şi 42% pentru cei din grupa de vîrstă 30-35 ani. Deţin o locuinţă (co)proprietate majoritatea tinerilor căsătoriţi şi doar 17% dintre cei necăsătoriţi”, arată Barometrul de Opinie Publică – Tineret 2008, prezentat ieri ANT. Acelaşi studiu mai arată însă că săracii României sînt optimişti în privinţa viitorului, aşa cum e românul, de sute de ani... “Tinerii sînt optimişti faţă de viitorul apropiat – aproximativ 45% dintre ei consideră că vor trăi mai bine peste un an, iar 35% apreciază că se vor menţine condiţiile de trai. Apar diferenţe în ceea ce priveşte evaluarea globală a vieţii din prezent comparativ cu cea de acum un an, în funcţie de grupa de vîrstă. Astfel, cei din grupa de vîrstă 14-19 ani apreciază, într-o proporţie mai mare (43%), că viaţa lor este mai bună în prezent comparativ cu cea de acum un an, faţă de cei din grupa de vîrstă 30-35 ani (27%).”
DEZAMĂGIREA DE MAI TÎRZIU... Realizatorii Barometrului au constatat că optimismul scade o dată cu înaintarea în vîrstă. “Persoanele necăsătorite sînt mai optimiste cu privire la aprecierea calităţii vieţii în viitorul apropiat faţă de cele căsătorite – peste 50% dintre tinerii necăsătoriţi apreciază că vor trăi mai bine peste un an faţă de cei căsătoriţi (circa 35%)”, mai arată studiul realizat în perioada 24 iunie-2 iulie pe un eşantion de 1.205 persoane din grupa de vîrstă 14-35 ani. Studiul este reprezentativ la nivel naţional, cu o eroare tolerată de plus/minus 2,8%, la o probabilitate de 95% şi cuprinde toate judeţele ţării.
Citește pe Antena3.ro