x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oficial UE: E foarte probabil ca România şi Bulgaria să nu intre în Schengen la 1 ianuarie 2014

Oficial UE: E foarte probabil ca România şi Bulgaria să nu intre în Schengen la 1 ianuarie 2014

12 Noi 2013   •   15:53
Oficial UE: E foarte probabil ca România şi Bulgaria să nu intre în Schengen la 1 ianuarie 2014

Discuţiile privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen sunt în curs, dar ţinând cont de actuala situaţie din UE este foarte probabil ca cele două ţări să nu intre la 1 ianuarie 2014, a declarat, astăzi, un purtător de cuvânt al CE.

"Vreau să citez ceea ce a spus ieri (luni - n.r.) preşedintele (Comisiei Europene): România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014", a precizat Frédéric Vincent, purtător de cuvânt al CE, citat de Mediafax.

"Preşedintele a răspuns unei întrebări (la un post francez de televiziune - n.r.) privind spaţiul Schengen, dar aş vrea să subliniez că poziţia noastră nu s-a schimbat, şi anume România şi Bulgaria sunt, potrivit Comisiei, pregătite să adere la spaţiul Schengen, dar, dacă ne uităm la situaţia actuală din UE, este foarte probabil să nu intre la 1 ianuarie 2014", a spus Vincent.

"Discuţiile sunt în curs şi decizia trebuie să fie luată de Consiliul de Miniştri (...) dar Comisia crede că pot (adera la Schengen)", a subliniat oficialul european.

"România și Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detaşaţi. Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mişcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest şovinism şi nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţionism sau şovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte. România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen deoarece există ţări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condiţiile", a declarat, luni seara, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.


×