x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oficialii singaporezi şi-au pierdut răbdarea cu românii

Oficialii singaporezi şi-au pierdut răbdarea cu românii

de Anca Aldea    |    Violeta Fotache    |    21 Mai 2010   •   00:00

Presiunea la nivelul opiniei publice din Singapore, dar şi la nivel parlamentar a determinat autorităţile judiciare singaporeze să facă un drum până în România.



Procurorul general adjunct al Singapore, împreună cu o delegaţie de şase poliţişti, s-au întâlnit miercuri cu anchetatorii români pentru a înţelege care sunt modalităţile româneşti de desfăşurare a procesului penal în cazul diplomatului Silviu Ionescu, fostul însărcinat român cu afaceri la Singapore, acuzat de producerea unui accident în Singapore, în decembrie 2009, în urma căreia o persoană a murit.

"Întâlnirea între reprezentanţii autorităţilor singaporeze şi procurorul de cazul a durat o oră şi jumătate. Ei nu înţelegeau de ce la noi procedurile durează atât de mult, sistemul lor de drept fiind total diferit. La ei, din momentul arestării, în două-trei zile, inculpatul este dus în faţa judecătorului şi atunci începe efectiv judecata. Au vrut să ştie ce pedeapsă va primi diplomatul Silviu Ionescu în cazul în care va fi găsit vinovat. Le-am explicat toate procedurile noastre şi au plecat foarte mulţumiţi", ne-a declarat procuroarea Dana Tiţian, unul dintre consilierii procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi.

Surse externe vorbeau ieri chiar şi de vizita unui înalt oficial singaporez în ţara noastră tot pe marginea cazului Ionescu. Mai exact, ar fi vorba despre ambasadorul singaporez la Bruxelles, Anil Kumar Nayar, care ar fi avut şi acesta în plan o întâlnire de nivel înalt la Ministerul Public. Biroul de presă al acestei instituţii ne-a precizat ieri că ambasadorul Anil Kumar Nayar nu a avut încă nici o întâlnire cu procurorul Laura Codruţa Kovesi.

La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat indirect prezenţa la noi în ţară a ambasadorului singaporez şi a precizat că "nu stă în atribuţiile noastre să facem publice informaţii din agenda vizitei la Bucureşti" a înaltului diplomat. Lipsa de transparenţă a funcţionarilor români din MAE român a mers până acolo încât ne-au trimis să contactăm Ministerul de Externe din Singapore şi Ambasada acestei ţări la Bruxelles pentru a afla detalii referitoare la vizita în România a ambasadorului Anil Kumar Nayar.

×