Statul român urmează să plătească 8.000 euro lui Stelian Ogică, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care i-a dat câştig de cauză acestuia în procesul intentat României pentru că a fost încarcerat pe nedrept.
În decizia CEDO, judecătorii arată că lui Ogică i s-a încălcat dreptul la libertate atunci când a fost închis, iar statul român a încălcat articolele 3 şi 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Potrivit articolului 3 al Convenţiei, 'nimeni nu poate fi supus torturii sau unui tratament inuman sau degradant', în timp ce articolul 5 stipulează că 'toată lumea are dreptul la libertate şi siguranţa persoanei şi nimeni nu va fi privat de libertate exceptând cazurile prevăzute de lege'.
În acţiunea depusă la CEDO, Stelian Ogică a expus condiţiile pe care le-a avut în arestul preventiv al Direcţiei Cercetări Penale între 31 ianuarie şi 27 iunie 2001 şi la Penitenciarul Jilava.
Curtea a reţinut că în prima perioadă a detenţiei, Ogică a fost închis alături de deţinuţi periculoşi într-o celulă neaerisită şi neîncălzită, a trebuit să împartă patul cu alţi deţinuţi, iar din cauza condiţiilor de igienă precare a ajuns să facă păduchi. De asemenea, s-a arătat că Stelian Ogică a fost bătut de către gardienii de la închisoare.
Documentele medicale depuse la dosar dovedesc că Ogică a fost internat în Spitalul Penitenciar Jilava, secţia psihiatrie între 5 şi 14 martie 2001, fiind tratat pentru tulburări psihice şi pentru echimoze şi probleme de medicină internă.
'Curtea reaminteşte că articolul 3 din Convenţie prevede că statul asigură tuturor deţinuţilor condiţiile privind respectarea demnităţii umane, (...) şi având în vedere cerinţele practice din închisoare, integritatea şi sănătatea deţinuţilor sunt asigurate în mod adecvat. (...) În acest caz, Curtea a constatat că, în conformitate cu afirmaţiile solicitantului care a fost închis la DGPMB şi în Penitenciarul Jilava, condiţiile din penitenciare au fost caracterizate de supraaglomerare, igienă dezastruoasă şi absenţa sau insuficienţa încălzirii, a ventilaţiei şi iluminat natural', se mai arată în motivarea CEDO, potrivit Agerpres.
În ianuarie 2001, Ogică declara prietenilor şi presei că se află în posesia unui bilet de loterie câştigător, în valoare de aproximativ un milion de dolari.
În săptămâna ce a urmat tragerii Loto din 21 ianuarie 2001, el a susţinut că este posesorul biletului câştigator de la Loto 6/49, dar că acesta i-a fost furat în seara zilei de 23 ianuarie 2001, fiind tâlhărit în scara blocului de doi necunoscuţi (un bărbat şi o femeie). Cu această ocazie, el a fost bătut şi i s-au furat mai multe bilete loto-prono (60 la număr), printre care şi cel câştigător la Marele Premiu.
La câteva zile după ce Ogică a început să susţină că biletul câştigător i-a fost furat, Loteria Română a validat drept câştigător biletul prezentat de către subofiţerul SPP Constantin Murariu, căruia i-a atribuit câştigul. Ogică a susţinut că l-a recunoscut ca agresor pe ofiţerul SPP.
Stelian Ogică a fost arestat în februarie 2001 de către procurorii bucureşteni, fiind anchetat pentru înşelăciune, prin înscenarea jafului a cărui victimă susţinea că a fost. A fost eliberat din închisoare în anul 2003, ca urmare a unei hotărâri definitive a Curţii de Apel Bucureşti.
După punerea sa în libertate, Ogică a continuat să-şi susţină nevinovăţia, făcând plângeri împotriva procurorilor care l-au anchetat şi s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.