x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PRIMELE DECLARAŢII ale lui Omar Hayssam. Ce a cerut sirianul în faţa instanţei de judecată

PRIMELE DECLARAŢII ale lui Omar Hayssam. Ce a cerut sirianul în faţa instanţei de judecată

31 Iul 2013   •   08:19
PRIMELE DECLARAŢII ale lui Omar Hayssam. Ce a cerut sirianul în faţa instanţei de judecată
Sursa foto: Liviu Adascalitei
UPDATE 10:20 - Omar Hayssam a cerut, astăzi, justiţiei române şi autorităţilor internaţionale "redeschiderea dosarelor" în care a fost condamnat. În sala de judecată, el a spus că este încă traumatizat în urma acţiunii de aducere a sa în România şi că mai vrea timp pentru angajarea unui avocat şi pentru pregătirea apărării. Hayssam a mai spus, răspunzând la întrebările instanţei, că de-abia în cursul zilei de marţi a a putut lua legătura cu familia sa şi că tot marţi i-a fost adusă la cunoştinţă citaţia în acest dosar.

"Vreau redeschiderea tuturor dosarelor mele, pentru aflarea tuturor adevărurilor. În acest dosar nu ştiu despre ce este vorba", a spus Hayssam, în sala de judecată. El a precizat că a cerut justiţiei române şi autorităţilor internaţionale "redeschiderea dosarelor". "Să se rejudece, ca să pot aduce probe, să arăt toate adevărurile, să se ştie tot", a mai spus Hayssam.

Procurorul prezent la şedinţă a spus că cererea de acordare a unui termen este admisibilă, iar în acest context instanţa a admis-o, cu amendamentul de a acorda un termen foarte scurt, respectiv de doar două zile, când Hayssam va fi adus din nou la tribunal, pentru judecarea propunerii de arestare.

Omar Hayssam a insistat în faţa instanţei să se acorde un termen mai lung, pe motiv că în cele două zile nu ar avea cum să rezolve problema angajării unui apărător ales, în condiţiile în care dreptul său la vizită s-a consumat marţi, când şi-a văzut familia, iar în plus nu are nici telefon mobil, de pe care să poată lua legătură cu avocaţii sau familia.

Instanţa şi-a menţinut poziţia, astfel că propunerea de arestare preventivă în acest caz vineri.

De asemenea, sirianul a spus că nu i s-a permis să dea un telefon. O altă plângere a lui Hayssam a fost că a fost adus în România fără ochelari şi că nu vede să citească.
----------------------------------------------

Omar Hayssam ar urma să fie adus astăzi la Tribunalul Bucureşti, unde se va judeca o cerere a procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a sirianului, într-un dosar în care acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunii de delapidare, prejudiciul fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

Iniţial, Hayssam trebuia să fie prezentat la tribunal pe 23 iulie, însă judecătorii nu au reuşit să afle atunci locul unde se afla încarcerat, astfel încât au amânat judecarea cererii DIICOT pentru 31 iulie. În prezent, Hayssam este deţinut la Penitenciarul Rahova.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din "Grupul Manhattan".

Procurorii susţin că Omar Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din "Grupul Manhattan".

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck", 3 ani de închisoare în dosarul "Foresta Nehoiu", 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Primele trei condamnări sunt definitive.

El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară pe 19 iulie.

×