x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe muche de cuțit: Omenirea stă pe un butoi cu pulbere. Cel mai dur avertisment ONU despre o catastrofă nucleară

Pe muche de cuțit: Omenirea stă pe un butoi cu pulbere. Cel mai dur avertisment ONU despre o catastrofă nucleară

de Redacție Jurnalul    |    08 Iun 2024   •   13:40
Pe muche de cuțit: Omenirea stă pe un butoi cu pulbere. Cel mai dur avertisment ONU despre o catastrofă nucleară
Sursa foto: Hepta

Omenirea stă pe un butoi cu pulbere, avertizează Antonio Guterres.

„Omenirea este pe muchie de cuţit: riscul ca o armă nucleară să fie folosită a atins niveluri nemaivăzute după Războiul Rece”. Aceasta este alarma trasă de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un discurs video cu ocazia conferinţei anuale a Asociaţiei SUA pentru Controlul Armelor.

„Statele sunt scufundate într-o cursă calitativă a înarmărilor, tehnologii precum inteligenţa artificială înmulţesc pericolele”, a adăugat el, subliniind ameninţarea „nechibzuită” a „unei catastrofe nucleare” şi cerând statelor să pună capăt „nebuniei” armelor nucleare. În special, secretarul general al ONU a denunţat faptul că „şantajul nuclear reînvie” în timp ce sistemele adoptate pentru a preveni „utilizarea, dezvoltarea şi proliferarea” acestui tip de arme „se slăbesc”.

Statele Unite ar putea fi forţate să-şi extindă arsenalul atomic dacă strategia nucleară a Chinei şi a Rusiei nu se va schimba: un director senior al Consiliului de Securitate Naţională, Pranay Vaddi, a spus acest lucru, după cum a raportat New York Times (NYT).

„În absenţa unei schimbări în traiectoria arsenalului adversar, s-ar putea să ajungem în următorii ani într-un punct în care va fi necesară o creştere faţă de numărul actual de unităţi dislocate şi trebuie să fim pe deplin pregătiţi să o executăm, dacă Preşedintele va lua această decizie”, a spus Vaddi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×